biznis
0

Šef Mercedes-Benza: Kina je ključ za opstanak automobilske industrije

Klix.ba
Šef Mercedes-Benza u Kini Hubertus Troska kazao je za Sky News kako opstanak automobilske industrije velikim dijelom ovisi od uspjeha u Kini.

Troska, koji je direktor kompanije Daimler Grater Kina, roditeljske kompanije Mercedesa, kazao je kako gume Mercedesa E-Class nisu napravljene u Njemačkoj već u Kini.

"Kada se vratite 30 godina unazad, niste mogli imati automobil. Svi su vozili bicikla, a sada kada pogledate Beijing, izgleda fascinantno. Kina je apsolutno nevjerovatna", rekao je Troska.

Mercedes-Benz prodaje se pod motom sinonima za sigurnost, pouzdanost i kvalitetu. Kina nije, barem historijski, poznata po tim karakteristikama.

No, 2008. godine Mercedes je napravio historijsku odluku i da proizvodi automobile u Beijingu.

"To je zaista najveće automobilsko tržište na svijetu, i sve automobilske kompanije u svijetu bi voljele da budu i Kini i da imaju jaku poziciju na ovom tržištu. Nema sumnje da je ovo već danas najveće tržište u svijetu, te najbrže rastuće tržište", objasnio je Troska.

Nakon Mercedesa, u Kinu su došli Volkswagen, Audi, Fiat, BMW i drugi što govori o veličini kineskog marketa. To ilustruje i koliko je Kina napredovala u velikom broju sektora te da se transformisala u prvog igrača svijeta koji ima mnogo toga za ponuditi.

Svi uposlenici Mercedes fabrike su obučeni u Njemačkoj. Rade uz pomoć robota i proizvode 250.000 automobila godišnje.

Trenutno, Mercedes automobili koji se proizvode u Kini prodaju se samo na tom tržištu, dok vlasnici drugih fabrika razmišljaju da prošire tržište. Volvo koji se proizvodi u Kini uskoro će se prodavati na Zapadu.

Troska je poručio kako niko ne treba strahovati da su automobili proizvedeni u Kini manje sigurni od onih u Njemačkoj.

"Mercedes-Benz vozila se prave po istim standardim u Kini kao i u Njemačkoj", poručio je Troska.