biznis
0

Sedmičnik Economist o "vlažnom dnu tranzicijske Evrope"

FENA
Britanski sedmičnik Economist objavio je popis pozitivnih i negativnih trendova, uspjeha i neuspjeha vezanih za zemlje u tranziciji.

Neke od kategorija su: 'zvijezda u usponu', 'najveće razočaranje', 'što najviše brine', 'gubitnik godine' te 'idealni novi član kluba'. Ovo posljednje je Slovenija, prva zemlja komunističkog istoka koja je zaradila pravo na uvođenje eura. Gubitnik godine – Moldova.

U kategoriji 'što najviše brine', Economist spominje da 'na cijelom potezu od Baltika pa do Jadrana ne postoji istinski reformistička vlada', kada je u pitanju ekonomija.

Što se tiče politike, u nekim zemljama došlo je do priličnog rasula, što koristi Rusija.

"Koristeći se isporukama jeftinog plina, laskanjem i podmićivanjem, Rusija se ponaša po načelu 'zavadi pa vladaj'" – piše Economist. Takva je ruska politika očigledna u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Sloveniji.

'Post-komunističke elite zanimaju brzopotezni poslovni projekti i osobna korist, a ne dugoročni nacionalni interes. Kremlj je toga svjestan i to koristi' – piše Economist.

Hrvatska je u ovom prikazu stanja tranzicijske Evrope spomenuta u kategoriji nazvanoj 'vlažno dno'. 'Najveća prepreka na hrvatskom putu za Evropsku uniju predstavlja njezina namrgođenost i opstrukcija, kada su u pitanju pluralizam, medijske slobode i vladavina zakona.

U Hrvatskoj nitko ne želi narušiti prilično mračno postojeće stanje' – piše sedmičnik Economist.