biznis
0

Sarajevogas: Odluka o smanjenju cijene gasa se čeka, računi za oktobar će biti umanjeni

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz Sarajevogasa kažu da oni kupcima prirodnog gasa fakturišu cijenu utrošene količine gasa koja se sastoji od nabavne cijene, cijene distribucije i poreza na dodanu vrijednost (PDV). Nabavnu cijenu gasa predlaže Nadzorni odbor BH-Gasa, a saglasnost daje Vlada Federacije BiH.

"Drugi dio fakturne cijene, tj. cijenu distribucije gasa, predlaže Nadzorni odbor Sarajevogasa, a saglasnost daje Vlada Kantona Sarajevo. Na osnovicu koju čini zbir nabavne cijene i cijene distribucije obračunava se PDV i tako se dobiva fakturna cijena po kojoj se vrši obračun utrošene količine u obračunskom periodu", kažu iz Sarajevogasa.

Vlada FBiH donijela je Odluku o smanjenju cijene prirodnog gasa za distributivna preduzeća za 15 posto.

"Nakon što Odluka Vlade Federacije BiH stupi na snagu Sarajevogas će izvršiti umanjenje nabavne cijene prema krajnjim korisnicima. Prema našim saznanjima, Stručna komisija resornog kantonalnog ministarstva priprema prijedlog promjene cijene i nakon što Vlada Kantona Sarajevo da saglasnost za njegovu primjenu bit će poznate fakturne cijene kupcima prirodnog gasa svih tarifnih kategorija. Ono što je bitno istaći je da će zbog smanjenja cijene koju BH Gas fakturiše Sarajevogasu, računi za utrošeni gas za mjesec oktobar biti umanjeni svim krajnjim korisnicima", dodaju iz Sarajevogasa.

Prema podacima o isporučenim količinama prirodnog gasa u 2010. godini kupcima na području KS isporučeno je 147 miliona stvarnih metara kubnih, a u 2014. godini 101,2 miliona stvarnih metara kubnih.

Iz Sarajevogasa potvrđuju da smanjena isporuka direktno utječe na poslovni rezultat i finansijsku situaciju u Sarajevogasu.

Prema nezvaničnim informacijama, Sarajevogas će zbog ovoga tražiti da se poveća cijena distribucije gasa pa bi konačno smanjenje cijene gasa za krajnje kupce, umjesto 15 posto, trebalo iznositi oko 11 posto.

Drugi problem koji opterećuje poslovanje Sarajevogasa je dug Toplana. Trenutno dugovanje Toplana prema Sarajevogasu je nešto više od 89 miliona KM, a Sarajevogas duguje BH Gasu oko 49,4 miliona KM.

"Vlada Kantona na čelu s premijerom i resornim ministrom poduzima maksimalne napore na iznalaženju dugoročnog rješenja kako bi se značajno smanjila međusobna potraživanja Toplane-Sarajevogas-BH Gas da bismo u sezoni grijanja, koja je pred nama, imali kontinuirano snabdijevanje svih kupaca", kažu iz Sarajevogasa.