Do oktobra izbor izvođača
0

Sarajevo: Uskoro radovi na XII transverzali i Južnoj longitudinali

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Alma Zilić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Direkcija za ceste Kantona Sarajevo bi do oktobra trebala izabrati najpovoljnije izvođače i konsultantsku kuću za nadzor radova na Južnoj longitudinali i XII transverzali, kazala je u razgovoru za portal Klix.ba savjetnica u Direkciji Alma Zilić.

Ovi projekti bit će finansirani sa 16,5 miliona eura kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a prvi, barem pripremni, radovi bi, ako ne bude komplikovanja procedure poput žalbi na izbor i loših vremenskih uvjeta, trebali početi još u ovoj godini. Ne bude li tako, onda se očekuje da počnu već u proljeće naredne godine.

"Riječ je o prvoj fazi na Južnoj longitudinali koji podrazumijevaju radove od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do raskrsnice kod pekare As, gdje je planiran veliki objekt - podhodnik i iznad rondo. Kad je riječ o XII transverzali, planirani su radovi od spoja sa Sarajevskom zaobilaznicom do kompletiranja Stupske petlje, gdje će biti urađen još jedan most, kao i podputnjaci i podhodnici za pješaka, te dodatne ulazne i izlazne rampe za vozače", kaže naša sagovornica. Inače, riječ je ovdje samo o jednom dijelu radova, budući da Južna longitudinala treba ići do Ilidže, a XII transverzala do entitetske granice na Dobrinji.

Koče imovinsko-pravni odnosi

"Mi smo EBRD-u poslali pismo namjere za gradnju ovih plus dionice na I transverzali, od Kranjčevićeve ulice do naselja Bare, što bi ukupno koštalo 37 miliona eura, bez PDV-a i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Međutim, kako na spomenutoj dionici I transverzale valja riješiti imovinsko-pravne odnose, mi smo predložili, a konsultanti potvrdili, da možemo usmjeriti novac i početi sa radovima na preostala dva projekta. Istina, ostalo nam je da riješimo neke IP odnose i na dionici Južne longitudinale, zbog čega smo taj posao podijelili u dvije faze, od Mosta Suade i Olge do ulice Derviša Numića, te od te ulice do pekare As, nakon što tu riješimo još neke imovinsko-pravne odnose", kaže Zilić za Klix.ba.

Kad je riječ o I transverzali, Zilić ističe da taj posao vodi Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, te da je, uporedo sa potrebom rješavanja IP odnosa, u toku izrada projektne i priprema druge dokumentacije za saobraćajnicu od Kranjčevićeve do naselja Bare. Predviđeno je da se ova transverzala nastavi do Vogošće, a uključivat će, između ostalog i gradnju tunela na Kobiljoj Glavi.

Upitali smo našu sagovornicu i o gradnji džamije u blizini Stupske petlje, no ona to nije željela komentarisati. "Ja sam zvala Općinu Ilidža i pitala postoji li dozvola za gradnju tog objekta na što su mi potvrdili da su oni izdali tu dozvolu. Stoga, ne bih željala komentarisati je li džamija blizu petlje ili ne, jer je to pitanje za Općinu. Što se nas tiče, mi imamo svoj koridor i svakako ćemo graditi petlju tako da ona bude adekvatno fizički odvojena od džamije", kazala je Zilić.

Sanacija i rekonstrukcija mostova

Osim ovih projekata, u Direkciji su planirali da u narednoj godini rekonstruišu most u ulici Topal Osman-paše, te da saniraju saobraćajni most na Skenderiji, te u naselju Bioča, u Ilijašu. "Zbog činjenice da su nam mostovi u poprilično lošem stanju, odlučili smo da u narednim godinama radimo potpunu rekonstrukciju barem jednog mosta godišnje. Ove godine smo to učinili na mostu u ulici Hamdije Čemerlića, a iduće će to biti u Topal Osman-paše, prvenstveno zbog njihovog dosta lošeg stanja. Most na Skenderiji je i novijeg datuma i u nešto boljem stanju, zbog čega će biti dovoljna sanacija, kao i u Bioči, gdje već ove godine treba uraditi dio sanacije. Ove radove finansirat će Kanton Sarajevo i za njih je pripremljena projektna dokumentacija", navela je Zilić, dodajući kako je spremna dokumentacija i za sanaciju ulice Adema Buće, ali se čeka da preduzeće Vodovod i kanalizacija zamijeni instalacije.