Financial Times
0

Ruski tajkuni u dugovima

SRNA
Kremlj i dalje održava na životu tajkune koji grcaju u dugovima, poput Olega Deripaske, piše britanski dnevnik Financial Times.

List navodi da kada je Deripaska krajem prošle godine bio primoran da od vlade traži ogromnu pozajmnicu kako bi svoju poslovnu imperiju održao u životu, čak su i njegovi najbliži saradnici vjerovali da je s njim gotovo.

Prema pisanju lista, da su njegove brojne kompanije pale u ruke države, što bi bio prvi sličan slučaj, to je moglo da pokrene suprotan proces od onog koji je izvršen devedesetih godina, kada je u okviru kontroverznog programa privatizacije ogromno ekonomsko bogatstvo predato maloj grupi moćnih biznismena.

Takva predviđanja se, međutim, nisu obistinila.

Financial Times ističe da je bankrotstava do sada bilo vrlo malo jer Kremlj strahuje da bi to moglo da izazove socijalne nemire u vrijeme velikog usporavanja privrede i nezaposlenosti.

Pojedini analitičari smatraju da vlasti čekaju da Deripaska isrcpi sve opcije koje mu stoje na raspolaganju i tako kupuju vrijeme.

"Da je Deripaska u Americi, vjerovatno ne bi opstao. Međutim, ovo je Rusija u kojoj odluke donose političari", rekao je neimenovani ugledni ruski bankar.