Kasne s uslugom prenosivosti broja
0

RAK kaznio HT Mostar sa 25.000 KM

Sarajevo-x.com
Zbog neblagovremenog početka realizacije i primjene usluge prenosivosti brojeva Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Javno preduzeće HT Mostar sa 25.000 KM.

HT Mostar nije izvršio pripremu svojih komutacionih sistema za uslugu prenosivosti telefonskih brojeva, te nisu razvili i testirali servise koji bi omogućili korištenje usluga upravitelja Centralne baze podataka, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

U februaru ove godine RAK je kaznio osam operatora telekomunikacija u BiH, koji nisu na vrijeme izvršili pripreme za početak realizacije usluge prenosivosti brojeva u fiksnim i mobilnim mrežama. HT Mostar je tada kažnjen sa 10.000 KM, te im je kao krajnji rok za primjenu usluge prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji određen 15. april 2011. godine.

Kako saznajemo u Regulatornoj agenciji za komunikacije, dominatni operateri BH Telecom i Telecom Srpske, koji su tada kao i HT Mostar kažnjeni sa 10.000 KM, izvršili su tehničke pripreme i povezali se sa Centralnom bazom podataka.

RAK je sada kompaniji HT Mostar naložio da do 1. augusta 2011. godine izvrši pripremu svojih komutacionih sistema i priključenje na Centralnu bazu podataka, kako bi se pretplatnicima omogućilo korištenje usluge prenosivosti telefonskih brojeva u fiksnoj telefonskoj mreži BiH, uz upozorenje da će uslijediti teže sankcije u slučaju nepoštivanja ovog roka i naloga Agencije.

Podsjetimo, protekle godine krenula je realizacija projekta uvođenja usluge prenosivosti telefonskih brojeva pretplatnicima fiksnih i mobilnih telefonskih mreža u BiH. Time bi korisnicima trebalo biti omogućeno da izaberu telekom-operatera za kojeg smatraju da će im pružiti najpovoljniju uslugu, a uz to neće morati mijenjati postojeći telefonski broj.

Pravilom je propisano da naknada koja se bude naplaćivala za tu uslugu ne prelazi 30 KM.