biznis
0

Raiffeisen bank BH i u 2006. najuspješnija banka u BiH

FENA
Raiffeisen bank d.d. BH i u 2006. godini zadržala je poziciju vodeće banke u BiH s aktivom višom od tri milijarde KM, te tržišnim udjelom od oko 21 posto.

Kako je saopćio danas u Sarajevu na konferenciji za novinare direktor te banke Edin Muftić, vrijednost kredita iznosi 1,671 milijardu KM, depozita 1,980 milijardi KM, dok je kapital Banke 197 miliona KM.

Tokom 2006. Raiffeisen bank d.d. BH otvorila je i devet novih poslovnica, uspostavila novi kartični softver i izadala 150.000. karticu, te sklopila više ugovora s EBRD-om i IFC-om. Također obnovila je i poslovne zgrade u Bihaću i Banjoj Luci, te počela izgradnju poslovne zgrade u Zenici, a 2007., uz nastojanja da ostane lider na bh. bankarskom tržištu i otvaranje novih poslovnica i širenje mreže klijenata, planira početi izgradnju centralne poslovne zgrade u Sarajevu.

Prema Muftićevim riječima i druge dvije članice Raiffeisen grupe ostvaruju veoma dobre uspjehe u BiH. Raiffeisen Broker trenutno je vodeća brokerska kuća na Sarajevskoj berzi, a Raiffeisen Leasing druga je leasing kuća u BiH s tržišnim učešćem od 20 posto.