Nakon 90 dana ispred fabrike
0

FOTO / Radnici kod kuća, proizvodnja u Diti nije počela

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Proizvodnja u Fabrici deterdženata Dita, uprkos najavama, nije počela ni danas. Radnici su 90 dana protestovali ispred fabrike, a slamka spasa im je došla iz Beograda. Naime, kompanija Beohemija je iskazala spremnost da preuzme Ditu, a s tim u vezi je potpisan protokol o saradnji.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Radnici su dobili jednu platu, obećana im je druga plata, kao i uplata 20.000 KM za penziono i zdravstveno osiguranje. Najavljeno je i da će proizvodnja početi 8. januara.

"Tek smo dobili struju, ne ide to tako lako kako novinari misle", poručio nam je jedan od rukovodilaca Dite, kojeg smo danas zatekli u krugu fabrike.

Novinari i ne misle da se proizvodnja u Diti može pokrenuti tek tako, niti su novinari samoinicijativno objavili kako će proizvodnja početi 8. januara. Učinili su to predstavnici Dite, resornog ministarstva i granskog sindikata.

"Kada vidite dim iz dimnjaka znat ćete da je proizvodnja pokrenuta", rekao nam je na kraju naš sagovornik uz opasku kako se kuljanje dima može očekivati za 15 dana.

Radnici Dite, koji su 90 dana dežurali na ledini ispred fabrike, nadaju se da će uskoro početi proizvodnja i da će živjeti od plodova svog rada. Također, traže od istražnih organa da ispitaju ko je odgovoran za sunovrat nekadašnjeg privrednog giganta.