biznis
85

Qatar Airways najbolja aviokompanija u 2015. godini

Klix.ba
Britanska konsultantska kompanija Skytrax je proglasila Qatar Airways najboljom aviokompanijom u ovoj godini.

Nagrada Qatar Airwaysu je dodijeljena nakon glasanja u kojem je učestvovalo 18,9 miliona putnika iz 110 zemalja širom svijeta. Ocjenjivalo se sve, od kvaliteta hrane, udobnosti sjeditša u avionu, do ljubaznosti osoblja.

Qatar Airways je istu nagradu dobio 2011. i 2012. godine, a dva puta je osvojio drugo mjesto. Također kompanija je proglašena naboljom na Bliskom istoku.

"To je priznanje za osoblje, oni su dobili ovu nagradu, ja sam samo njihov šef", izjavio je direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker nakon ceremonije koja je održana u sklopu Paris Air Showa.

Među najboljih 10 aviokompanija su ANA, Cathay Pacific, Emirates, Etihad, EVA, Garuda Indonesia, Qantas, Qatar Airways, Singapore Airlines i Turkis Airlines. Skytrax će nešto kasnije objaviti koja kompanija se nalazi na kojem mjestu.

Kompanija AirAsia je proglašena najboljom niskobudžetnom kompanijom sedmu godinu zaredom, šest mjeseci nakon što se njen avion QZ8501 srušio u Javansko more, kada je poginulo 162 ljudi.

Ova je kompanija osvojila i nagradu za najbolju niskobudžetnu aviokompaniju u Aziji, a njena filijala AirAsia X je osvojila nagrade za najbolju posadu niskobudžetne kompanije i najbolja sjedišta u premium klasi niskobudžetnih kompanija.

Najboljom posadom na svijetu proglašena je posada kompanije Garuda Indonesia, dok je kompanija Air France proglašena kompanijom koja je napravila najveći napredak.

Prošlogodišnji osvajač glavne nagrade, kompanija Cathay Pacific, osvojila je nagradu za najbolji transpacifičku kompaniju, dok je njemačka Lufthansa osvojila nagradu za najbolju transatlansku kompaniju.

Tajvanski avioprevoznik EVA Air je dobio nagradu za najčišće avione, dok su kompanije Asiana, Air New Zealand i Austrian Airlines osvojile nagrade za najbolje obroke.

Kompanija Oneworld je proglašen najboljim aviosavezom, dok je kompanija Emirates osvojila nagradu za najbolju zabavu za putnike.

Skytraxove nagrade se dodjeljuju od 1999. godine.