biznis
0

Putin predlaže veliku promjenu u valutnom sistemu svijeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prijedlog ruskog premijera Vladimira Putina da Rusija i Kina međusobnu trgovinu ubuduće obračunavaju u nacionalnim valutama, rublji i juanu, a ne više u dolarima, mogao bi da označi i početak velike promjene u svjetskom valutnom sistemu, gde je "zelena valuta" do sada imala neprikosnoveno prvenstvo, javljaju agencije.

Putin je u razgovoru sa kineskim kolegom Venom Djiabaom, prošle sedmice u Moskvi, ukazao da bi nov pristup u dvostranoj robnoj razmjeni, korištenjem nacionalnih valuta kao sredstva plaćanja, bio obostrano koristan u situaciji kada dolar već gubi poziciju glavne svjetske valute.

Ruski finansijski eksperti, a među njima je najglasniji poznati ekonomista Sergej Glazjev, zahtijevali su od svoje vlade još početkom ove godine da bez odlaganja uvede vanjsku konvertibilnost rublje i da sve obračune pri prodaji nafte i prirodnog gasa obavlja u nacionalnoj valuti.

Glazjev je prvi predložio da se i trgovina sa velikim partnerima poput Kine (ove godine vrijednost rusko-kineske trgovine procjenjuje se na 50 milijardi dolara), Indije, Kazahstana i još nekih zemalja nastalih raspadom Sovjetskog Saveza obavlja isključivo u nacionalnim valutama.

On je, osim toga, predočio da bi Rusija, ukoliko želi da se brzo oslobodi "monopolskog položaja dolara u svojoj ekonomiji", trebalo da osnuje veliku regionalnu investicionu banku, sa jakim početnim kapitalom, koja bi odobravala zajmove, iskazane u rubljama, trgovinskim partnerima iz neposrednog susjedstva, ali i u drugim zemljama.

Oživljavanje ove ideje Glazjeva, kroz prijedlog ruskog premijera, došlo je u periodu kada je kurs dolara na svjetskim deviznim berzama opet naglo počeo da raste, iako je privreda SAD u recesivnom stanju, a njen finansijski sistem na ivici kolapsa.

Moskovski dnevnik "Izvestija" ocjenjuje da je sadašnji rast kursa dolara, koji je u protekla tri mjeseca ojačao oko 15 posto prema euru i jenu, samo još jedna "vješta spekulativna akcija", koju su organizirale američke monetarne vlasti.