Bosna International Forum
53

Projekat BIF: Prvi koji u potpunosti obuhvata dijasporu Bosne i Hercegovine

Sponzorirani članak
Bosna International Forum je prvi projekat koji u potpunosti obuhvata dijasporu Bosne i Hercegovine i reguliše odnose između matične zemlje i svakog građanina Bosne i Hercegovine širom svijeta.

Registracijom putem web portala kroz uspostavljeni Servis za dijasporu ostvaruje se podrška i zastupanje u svim potrebama na prostoru cijele države od obostrane komunikacije, informacija do širokog spektra usluga na lokalnom i višim nivoima.

Zbog različitih potreba dijaspore u zemlji, od privatnih usluga i informacija do pravnih i finansijskih savjeta i zastupanja, neminovno je formirao potrebu za ovim oblikom servisa, a registratorom se želi postići konačno najprecizniji podatak o kretanju i broju dijaspore Bosne i Hercegovine.

“Kroz memorandume o saradnji sa lokalnim zajednicama i NVO sektorom na lokalnom nivou cilj je uspostaviti odgovarajući servis i podršku i na taj način odužiti se dijaspori za sve ono što čine i što su uradili do sada za ovu zemlju. U kratkom periodu uspjeli smo pokriti oko 30 posto teritorija Bosne i Hercegovine sa saradnjom kroz lokalne zajednice i različita udruženja. Ovim putem pozivamo i ostale da se odazovu pozivu i kroz naredni period uspostavimo zajedno servis na prostoru cijele države. Dosadašnja iskustva su sjajna i odziv je neočekivano pozitivan kako kroz registrator dijaspore tako i veliki broj udruženja i lokalnih zajednica koji žele staviti se na raspolaganje svojoj dijaspori." izjavila je projekt menadžerica Emina Bulbul-Kahriman.

S obzirom da je projekat tek u početnoj fazi, sa partnerskim lokalnim zajednicama uspostavljena je saradnja u različitim oblastima, a u narednom periodu cilj je ojačati i proširiti tu saradnju.

Proteklog vikenda BIF je bio suorganizator 2. cazinskog maratona u sklopu manifestacije Dani grada Cazina u kojem je učešće uzelo više od hiljadu učesnika. U partnerskoj općini Jajce po prvi put organizovan je business forum jajačke dijaspore, a u Živinicama već tradicionalno se obilježavaju dani dijaspore, te BIF je ovog puta uzeo učešće. Proteklog mjeseca u austrijskom gradu Gracu predstavljen je projekat na već tradicionalnom festivalu kojeg organizuje bh udruženje Štajerske.

Kroz organizovanje manifestacija, razmjene informacija o potencijalnim projektima razvojnih agencija želi se na jednom mjestu sakupiti što više prilika za ulaganja od strane BiH dijaspore, nakon što se kroz ostvarenu komunikaciju i servis vrati povjerenje i na transparentan i sistematski način da prilika dijaspori da samostalno upravljaju različitim projektima i na taj način ostvare priliku za štednju i dobit u matičnoj zemlji.

U početnoj fazi je i priprema za prve Dane dijaspore Bosne i Hercegovine koja će se održati naredne godine a obuhvatit će sadržaje iz kulture, sporta, nauke, zabave, a održat će se na prostoru cijele Bosne i Hercegovine na prostoru partnerskih lokalnih zajednica koje su se pridružile servisu za dijasporu i stavili na raspolaganje svojim građanima koji žive ili rade van zemlje.

Svi članovi iz dijaspore mogu izvršiti registraciju i time steći pravo na podršku i servis na prostoru cijele Bosne i Hercegovine uz napomenu da su svi podaci zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Registraciju i više informacija kao i kontakt za saradnju možete izvršiti na www.bif.ba.