Za plin i naftu
12

Zapadne kompanije Rusiji od 2014. godine isplatile 15 milijardi dolara

F. H.
Shell, registrovan u Velikoj Britaniji, je uplatio Rusiji više od 7 milijardi dolara
Shell, registrovan u Velikoj Britaniji, je uplatio Rusiji više od 7 milijardi dolara
Devet evropskih i američkih kompanija koje se bave trgovinom fosilnim gorivima je od 2014. godine i ruske aneksije Krima platilo Rusiji 15 milijardi dolara u različitim vrstama poreza i naknada, objavila je grupa nevladinih organizacija.

Grupe Global Witness, Greenpeace USA i Oil Change International koristile su podatke iz norveške istraživačke kompanije koja se bavi energentima, Rystad Energy, da bi izračunale koliko su naftne i gasne kompanije iz Evrope i sjeverne Amerike isplatile novca u ruski budžet.

Shell, registrovan u Velikoj Britaniji, je isplatio najviše od svih kompanija, 7.85 milijardi dolara, američki Exxonmobile je Rusiji u raznim vrstama poreza i obaveza za naftu i plin izvađenu na njenoj teritoriji platio 2.81 milijardu dolara. Dvije kompanije iz Njemačke, Wintershall i Wintershall DEA, koje su se u međuvremenu spojile uplatile su ukupno 2.86 milijarde dolara, BP je platio 817 miliona dolara, pokazuju podaci iz Rystada.

Podaci su objavljeni u vrijeme dok rastu kritike kako Zapad kupovinom ruskog uglja plina i nafte, koji su većinom u državnom vlasnštvu, pomaže Rusiji da finansira rat u Ukrajini.

Tri grupe koje su kompilirale podatke upozravaju da osim 15.8 milijardi dolara koje su ove kompanije uplatile, ukupna cifra je još i veća jer su odgovorne za desetine milijardi dolara koje su uše u Rusiju kroz njihovo suvlasništvo u ruskim naftnim i gasnim kompanijma.