Pod velikim pritiskom
45

Zabrinuti italijanski privrednici upozorili političare: Nema vremena za gubljenje inače slijedi katastrofa

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italija ne može priuštiti više sedmica političke inercije nakon izbora ovog mjeseca, rekli su poslovni lideri, dodajući da visoke cijene energije već prisiljavaju sve više i više firmi na smanjenje proizvodnje.

Okupljeni na obalama jezera Komo na godišnjem Ambrosetti forumu ovog vikenda, vlasnici kompanija su se obrušili na političare zbog svrgavanja premijera Maria Draghija usred energetske krize u Evropi.

"Prije nego što se ministri nove vlade snađu, bit će Božić, ali suočavamo se s problemima koje treba rješavati u danima, a ne sedmicama", rekao je Armando De Nigris, predsjednik istoimenog proizvođača balzamičnog sirćeta.

Rekordne cijene plina su više nego udvostručile troškove kondenzacije grožđa koje ide u 35 miliona boca balzamičnog sirćeta koje De Nigris proizvede svake godine.

“Rizikujemo da proizvedemo nešto što nećemo moći prodati za šest mjeseci jer ne možemo prenijeti povećanje cijena”, rekao je.

Blok desnog centra je na putu za čistu pobjedu na izborima 25. septembra, ali formiranje vlade je notorno spor proces u Italiji, piše Reuters.

Industrijski lobi Confindustria prošle sedmice upozorio je da se Italija suočila s ekonomskim potresom zbog viših cijena energije i pozvao na podršku privremene administracije koju vodi Draghi, bivši šef Evropske centralne banke.

Italija je ove godine već namijenila preko 50 milijardi eura kako bi pokušala ublažiti utjecaj viših troškova energije za firme i domaćinstva, a ove sedmice se očekuje veća pomoć.

Riccardo Illy, predsjednik prehrambene grupe Polo del Gusto koja posjeduje francuski brend čaja Damman Freres i čokoladnu etiketu Domori, strahuje da će Italija propustiti neke od obećanih fondova EU za oporavak nakon covida.

"Draghi je mogao da nastavi do kraja svog mandata... Ko god da bude sljedeći, učinit će da izgubimo milijarde evra", rekao je on.

Italija je u redu za oko 200 milijardi eura, ali sredstva su uslovljena provođenjem niza reformi.

Oslanjanje na ruski gas i veliki proizvodni sektor koji se sastoji pretežno od malih preduzeća čine italijansku ekonomiju posebno ranjivom na energetsku krizu.

Otkako je sukob u Ukrajini počeo u februaru, mnoge kompanije u energetski intenzivnim sektorima poput čelika, stakla, keramike i papira bile su prisiljene da smanje proizvodnju jer su troškovi proizvodnje bili previsoki.

"Kada sljedeći ministar privrede krene rješavati naše probleme, a možemo se samo nadati da je on najbolji od ministara, možda će biti prekasno", rekao je Romano Pezzotti, koji vodi kompaniju za reciklažu metala Fersovere u blizini sjevernog grada Bergama.

"Nakon što su napravili veliku grešku rušenja vlade tokom najgore krize prošlog vijeka... političari će morati ponovo da se obrate nekome ko je sposoban da riješi probleme zemlje“, dodao je on.