"Pomoći ćemo"
21

Višković o ekonomskoj krizi: Poslodavci, ne otpuštajte radnike, to je nekorektno

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je poslodavce u tom bh. entitetu, a čije su firme pogođene krizom usljed koronavirusa, da ne otpuštaju svoje radnike.

Kako je Višković rekao na današnjoj konferenciji za medije, najveće štete trpe prijevoznici i u najvećem su dijelu desetkovani. Dodao je i da su pogođeni proizvođači, turizam i trgovina.

"Šaljemo poruku prema svim privrednim subjektima i radnicima, analizirajući svaki subjekt pojedinačno, izlazit ćemo im ususret. Određeni ljudi su počeli otpuštati radnike. Molimo ih da to ne rade i nakon mjesec po okončanju krize ćemo sjesti da vidimo kako im možemo pomoći. Da li preko poreza, da li preko dohodaka", rekao je Višković.

On je dodao kako je to nepopularno i nekorektno, da se poslije prvih sedam dana od krize u BiH već pribjegava takvim mjerama.

"Da bismo olakšali privrednim subjektima, prolongirat ćemo uplatu poreza na dobit do kraja šestog mjeseca. Napominjem da se to ne odnosi na sve, nego na one koji trpe najveću štetu", kazao je premijer RS.

Investiciona razvojna banka izašla je s prijedlogom da se stavi moratorij na kredite u ovoj banci do 30. juna. Također, to ne znači da je ovaj datum zakovan, jer se ne zna koliko će ova situacija trajati.

"Obavit ćemo razgovor s poslovnim bankama kako bi i one stavile sličan moratorij na otplatu kredita", zaključio je Višković.