Privreda
2

Vina iz 2015. znatno bolja u odnosu na godinu ranije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Devetnaesto ocjenjivanje vina na Međunarodnom sajmu privrede Mostar 2016. održano je u nedjelju u prostorijama Mostarskog sajma, a priznanja najboljima bit će uručena u okviru ovogodišnjeg izdanja Sajma od 12. do 16. aprila.

Višečlani međunarodni komitet, sastavljen od vrhunskih enologa i predvođeno prof. dr. Bernardom Kozinom, ocjenjivalo je osamdeset uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine i regije.

Vina su ocjenjivana po grupama, metodom 100 pozitivnih bodova.

Da bi neko vino osvojilo zlatno odličje i bilo svrstano u kategoriju vrhunskih moralo je dobiti minimalno 82 boda. Također, to vino moralo je krasiti neupitna čistoća u mirisu, kakvoća u okusu i u općem dojmu, saopćeno je iz Mostarskog sajma.

Po riječima Kozine, ove godine, u odnosu na 2014. niti jedan uzorak nije eliminiran iz ocjenjivanja.

"Kvaliteta vina ove godine će, po ocjenama, očito biti bolja u odnosu na prethodnu godinu. Ocjenjivali smo nešto manje uzoraka iz 2013. i vrlo veliki broj uzoraka iz 2015. godine. Dakle bez vina iz 2014. godine, koja je bila vrlo loša vinogradarska godina", kazao je Kozina.

On je domaćim hercegovačkim vinogradarima poručio da, iako rade dobra vina, ne pomišljaju da su dosegli vrhunac.

"Ima tu još prostora za napredak. Apsolutno. Tu ponajprije mislim na tehnologiju proizvodnje grožđa jer treba stalno ponavljati temeljnu istinu da se vina rađaju u vinogradu. Samo iz dobre sirovine, samo iz kvalitetnog grožđa može se očekivati jednako dobro vina - poručuje dr. Kozina. Priznanja najboljim vinarima bit će uručena u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma, koja se održava u sklopu 19. međunarodnog sajma privrede", Mostar 2016.