Zakonska obaveza
120

Veliki broj poslodavaca i dalje izbjegava da zaposli osobe s invaliditetom

M. P.
Fond podržava prekvalificiranje osoba sa invaliditetom/Foto: Shutterstock
Fond podržava prekvalificiranje osoba sa invaliditetom/Foto: Shutterstock
Zabrinjavajuće je visok broj poslodavaca u Federaciji BiH koji ne upošljavaju osobe s invaliditetom i koji izbjegavaju ispuniti svoju zakonsku obavezu uplate posebnog doprinosa za poticanje upošljavanja ove kategorije.

Kazao je ovo za Klix.ba Vinko Jerinić, v. d. direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, koji je istakao i kako je u Federaciji BiH poticanje zapošljavanja ovakvih osoba ipak regulisanije i povoljnije nego u Republici Srpskoj.

"Nejasno mi je zašto pojedini poslodavci izbjegavaju da zaposle osobe s invaliditetom. To su u pravilu vrijedni, posvećeni radnici koji se trude opravdati ukazano povjerenje, često i u mnogo većem obimu nego drugi radnici. Uz to, poslodavci koji zaposle osobu s invaliditetom, što je njihova zakonska obaveza, mogu računati na značajnu finansijsku podršku Fonda. U suprotnom, dužni su uplaćivati poseban doprinos i izdvajati vlastita sredstva za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom", kazao je Jerinić.

Fond je, dodaje, do sada finansijski podržao kreiranje radnih mjesta za skoro 10.000 osoba s invaliditetom u Federaciji BiH, od čega je više od 5.300 poticaja dodijeljeno direktno za novo upošljavanje osoba s invaliditetom. Preostala brojka, pojasnio je Jerinić, odnosi se na poticanje njihove profesionalne rehabilitacije i osposobljenja za rad te poticaje kroz programe Fonda putem kojih se poslodavci također obavezuju upošljavati osobe s invaliditetom.

"Zakonom je jasno propisano da poslodavci prilikom provođenja konkursne procedure prednost trebaju dati osobama s invaliditetom. Osim za zapošljavanje uz poticaje Fonda, nemamo tačne podatke o tome koliko često poslodavci to čine, iako mislim da to nažalost nije čest slučaj kako u javnom tako i u privatnom sektoru", istakao je Jerinić te pozvao poslodavce da prioritetno zapošljavaju osobe s invaliditetom, da im daju priliku, a ni podrška Fonda, kaže, u tom slučaju neće izostati.

Pozicije na koje se osobe s invaliditetom zapošljavaju, kaže Jerinić, u velikoj mjeri ovise i o njihovoj stručnoj spremi. Međutim, činjenica je da je među osobama s invaliditetom mali procenat osoba s visokom stručnom spremom u odnosu na opću populaciju.

"U razvijenim zemljama je vidljiv napredak glede prilagođavanja obrazovnih procesa kako bi se osobama s invaliditetom olakšalo da steknu znanja i vještine na različitim nivoima školovanja. Čini mi se da obrazovne institucije u BiH još zaostaju za tim trendovima i na tome se mora poraditi. Fond podržava prekvalificiranje osoba s invaliditetom, ali finansiramo i njihovo dodiplomsko i postdiplomsko školovanje u punom iznosu. To činimo kako bi osobe s invaliditetom na tržištu rada mogle u znatnijoj mjeri konkurisati za odgovornije pozicije koje im nude bolju životnu perspektivu i materijalnu situiranost", istakao je Jerinić.

Podsjetio je kako su na državnom nivou usvojeni pojedini akti koji ističu deklarativnu opredijeljenost države za poboljšanje pozicije osoba s invaliditetom.

"Na nivou Federacije Fond čini sve što može da potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom. Finansiramo njihovo zapošljavanje u javnom i privatnom sektoru, u udruženjima osoba s invaliditetom i kroz samostalne obrte, uz popratne održivosti njihove uposlenosti. Ono što je pozitivno jeste da nadležni organi u posljednje vrijeme sve revnosnije kontrolišu poslodavce, prate imaju li dovoljan broj zaposlenih osoba s invaliditetom", kazao je Jerinić te dodao kako je Fond do sada na stotine adresa poslodavaca poslao upozorenja pred tužbu zbog nepoštivanja zakonskih obaveza.

Ističe kako, ipak, njihov i cilj institucija nije sankcionisanje poslodavaca, već poticanje da se upošljavaju osobe s invaliditetom i da pritom iskoriste sve benefite i finansijsku podršku koju im nude.