Privreda
6

Usorac: Katastrofalna godina za poljoprivrednike

FENA
Vladimir Usorac (Foto: SRNA)
Vladimir Usorac (Foto: SRNA)
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac ocijenio je ovu godinu kao "katastrofalnu“ za poljoprivredu.

"Proizvodnja nam je uglavnom propala", rekao je Usorac u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon konsultacija poljoprivrednih proizvođača iz RS s premijerkom Željkom Cvijanović o budžetu i ekonomskoj politici RS za 2015.

Kaže da su gotovo svi poljoprivredni proizvođači u ovoj godini "ispod nule“.

Iz tog razloga, ni Usorac, ali ni drugi predstavnici ratara u RS-u nisu zadovoljni iznosom budžeta za poljoprivredu u 2015. godini, koji će ponovo biti 60 miliona KM.

"To je malo novaca posebno nakon ovako teške četiri godine, a posebno ove poplavne", ukazao je Usorac ističući da im je u ovoj godini isplaćeno svega 26 miliona KM podsticaja i subvencija, a duguju se 34 miliona, što je više od pedeset posto.

Stoga su zatražili od premijerke i resornog ministra Steve Mirjanića da se do Nove godine isplati 10 miliona tih dugova, a ostatak do kraja februara.

Dobili su obećanje da će Vlada učiniti sve što je u mogućnosti, a Usorac tvrdi da od tog novca zavisi i opstanak mnogih poljoprivrednih proizvođača u RS.