Privreda
3

U Bihaću počinje 14. Međunarodni sajam "EKOBIS 2016"

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Bihaću će sutra biti otvoren 14. Međunarodni ekološki sajam "EKOBIS 2016", a tim povodom Direkcija sajma održala je danas press konferenciju na kojoj je predstavljen program manifestacije koja će trajati od 08. do 11. septembra.

Nastup na ovogodišnjem EKOBIS-u prijavio je veliki broj izlagača, a neki od njih su i prethodnih godina sudjelovali na sajmu. Organizator manifestacije je Privredna komora USK, a danas je poručeno kako su sve pripreme obavljene, te da sajam može početi.

"Ovogodišnji EKOBIS ima preko 100 štandova i preko 200 izlagača iz osam prijateljskih zemalja, zbog čega sajam i dalje ima epitet međunarodnog", istakao je Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore USK.

Među izlagačima je znatan broj privrednih komora iz čitave regije, osobito iz Hrvatske, Srbije i BiH, zatim veliki broj institucija čija je djelatnost vezana za zaštitu okoliša, obrazovnih institucija, nevladinih i ekoloških organizacija, značajnih privrednih društava, ali i izvoznika, kao i priličan broj obrtnika – izlagača koji su rezervirali svoj maloprodajni prostor bilo da se pojavljuju samostalno ili predvođeni obrtničkom komorom ili udruženjima poslodavaca – obrtnika.

Ovogodišnji "EKOBIS" odvija se pod parolom "O(p)stanak – Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ostanak mladih", a posvećen je, kako organizatori navode, opstanku i ostanku mladih ljudi u našoj zemlji na način stvaranja mreže inkubatora za razvoj start-up-a, pokretanja kreditnih linija po povoljnim uvjetima, stvaranje garancija malim firmama i obrtnicima, s naglaskom na važnost obrazovanja i konkretnu primjenu stečenih znanja kroz ukazivanje na realne probleme i konkretna rješenja.

U skladu s tim, desetak mladih izlagača dobilo je svoj izložbeni prostor na sajmu potpuno besplatno ili po simboličnim cijenama.

Inače, u proteklih 13 sajmova "EKOBIS" u Bihaću predstavilo se preko 3.500 izlagača iz 18 zemalja, a sajam je posjetilo preko 180.000 posjetitelja. Kako Privredna komora USK ima razvijenu suradnju sa 23 regije zemalja okruženja, na sajmu se predstavio i dobar broj inozemnih izlagača.

Svečano otvaranje sajma predviđeno je sutra za 10:00 sati u kompleksu Sportsko-rekreacionog centra "Luke".