Farmeri održali sastanak
45

Tuzlanski mljekari na mukama zbog nepravde: Najviše rade, a najmanje su plaćeni

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski farmeri su u problemima jer im obilna kiša uništava usjeve koje koriste za prehranu stočnih grla. Zbog neredovne isplate podsticaja sa federalnog nivoa svoj opstanak su djelimično osigurali podizanjem kredita, a također su u nepravednom položaju zbog otkupne cijene mlijeka.

Konstantne kišne padavine na većem dijelu Tuzlanskog kantona napravile su štetu poljoprivrednim zemljištima. Dosad obavljena proljetna sjetva je upitna, strme žitarice na pojedinim parcelama su potpuno uništene, a od livadskog sijena koje je uveliko trebalo biti u otkosu, skoro da neće biti ništa.

Tuzlanski kanton je drugi po proizvodnji mlijeka, a u ovoj regiji naše zemlje registrirano je hiljadu gazdinstava i 250 obrta. Mljekarima problem predstavlja i neredovna isplata podsticaja sa federalnog nivoa, koja kasni devet mjeseci.

"Dobili smo informaciju da je danas osigurana isplata 900 podsticaja sa federalnog nivoa, međutim, mi smatramo da im trebamo biti prioritet, što dosad nije zabilježeno jer sa novcem se kasni već devet mjeseci. Taj novac nam je potreban jer smo mi sjetve obavili na kredit i poček kod poljoprivrednih apoteka", kaže nam predsjednik Udruženja mljekara TK Eldin Glibanović.

Eldin Glibanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Eldin Glibanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Vlada Tuzlanskog kantona ove godine izdvojila je najviše sredstava za oblast poljoprivrede u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH. Međutim, mljekarstvo nije dobilo onoliko koliko su proizvođači tražili te su u određenoj mjeri nezadovoljni. Tokom sastanka održanog u Tuzli su kazali da će tražiti više.

"Naši zahtjevi su bili 500 KM po muznom grlu, ali smo programom dobili po 380 maraka. Međutim, danas ćemo uputiti zahtjev za dodatni rebalans kantonalnog budžeta. Smatramo da će naša vlada na ovako tešku situaciju ponovo učiniti korak i obezbijediti nam dodatnih tri miliona KM za kompletnu poljoprivrednu proizvodnju u kantonu", dodaje Glibanović.

Tuzlanski farmeri problematizirali su i otkupne cijene mlijeka sa kojima također nisu zadovoljni. Kako kažu, unazad dva mjeseca imaju pad cijene za sedam feninga po litru.

"Tuzlanski kanton je najmanje plaćen u odnosu na ostatak Federacije BiH, a imamo tri najveće mljekare koje se bave preradom te kojima bismo mi trebali biti prioritet u visini plaćanja. Otkupna cijena je trenutno od 65 do 95 feninga, što je u drugim kantonima znatno više. Rješenje ovoga ćemo tražiti, kako bi se otkupna cijena ponovo povećala za sedam feninga", navodi Glibanović.

Da je danas izuzetno teško biti farmer svjedoči i Suljo Delić iz Živinica, koji je zbog okolnosti morao smanjiti svoj stočni fond.

"Proizvodnja mlijeka bez potpore federacije, kantona i općine ne može biti rentabilna. Sve farme će se naći u velikom problemu, ukoliko nadležni ne budu nama posvetili adekvatnu pažnju. Ukoliko bude drugačije, naša proizvodnja će biti upitna", kaže Delić.

Suljo Delić (Foto: A. K./Klix.ba)
Suljo Delić (Foto: A. K./Klix.ba)

U Tuzlanskom kantonu se godišnje proizvede do 28 miliona litara mlijeka. U proteklom periodu zabilježeno je i smanjenje broja stočnih grla. U prošloj godini ih je bilo 8.750, dok ih je danas za hiljadu manje.