Privreda
435

Turski ministar ekonomije Zeybekci u Sarajevu: Povećati izvoz iz BiH u Tursku

Anadolija
SARAJEVO (AA) - Moj zadatak kao ministra ekonomije Republike Turske jeste da podstaknem izvoz iz Turske u druge zemlje, ali sam sada u Bosni i Hercegovini kako bih podstakao izvoz iz BiH u Tursku, poručio je danas u Sarajevu ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci.

Obraćajući se na svečanoj dodjeli prvog zajedničkog certifikata kojeg dodjeljuju Turski institut za standardizaciju (TSE) i Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS) na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, Zeybekci je kazao kako je u BiH došao kako bi pomogao da investitori iz Turske počnu poslovati i investirati u BiH.

"Mislim da je ovo jedan veoma značajan pokazatelj našeg drugačijeg odnosa prema BiH. Ja sam uvjeren da ćemo biti uspješni u tome. Biće veoma značajan svaki korak koji zajedno budemo činili u standardizaciji, certifikaciji, a posebno sa zajedničkim certifikatima. To će biti značajan poticaj za investitore iz Turske, koji će im pružiti sigurnost", rekao je ministar Zeybekci.

Certifikati koje budu izdavali TSE i BAS u saradnji će otkloniti sve nedoumice kod investitora iz Turske, kazao je Zeybekci, te im pružiti sigurnost.

"Mislim da ovdje prenosim želju i predsjednika Republike Turske, premijera, Vlade, svih biznismena, privrednika, indiustrijalaca iz Repulblike Turske da je prošlo vrijeme osjećajnih sentimentalnih govora i da je došlo vrijeme da se konkretnije radi", poručio je Zeybekci.

U saradnji Turskog instituta za standardizaciju (TSE), Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS), i uz koordinaciju fondacije Sedef Bosnia, danas su dodijeljeni prvi zajednički certifikati Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), jednoj kompaniji iz Tešnja, kao i halal certifikat restoranu IUS-a.

Predsjednik fondacije Sedef Bosnia Hasan Topaloglu kazao je kako akademici i radnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu nastoje poboljšati ekonomiju Bosne i Hercegovine.

"Danas će prvi put u istoriji jedan univerzitet u Bosni i Hercegovini dobiti ovakav certifikat, a restoran našeg univerziteta halal certifikat. Veoma sam sretan i zahvalan kada govorim o ovome", istakao je Topaloglu.

Direktor Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS) Aleksandar Cincar istakao je kako je TSE njihova partnerska institucija iz Turske, a ujedno i jedna od vodećih svjetski priznatih certifikacionih kuća.

"TSE nama kao ravnopravan partner pomaže da se BAS osposobi i održi certifikaciju sistema. Današnjom ceremonijom želimo pokazati da smo spremni da ozbiljno radimo ovaj posao. Certifikacijom se direktno obezbjeđuje prisustvo kvalitetnijih i sigurnijih proizvoda na bh. tržištu. Ovim aktivnostima želimo zaštititi naše potrošače te se uvode međunarodno priznate i usvojene pozitivne poslovne prakse u naše institucije, vodi se računa o zaštiti životne sredine, informacija, bezbjednosti i zaštiti ljudi na radu", rekao je Cincar.

U nekoliko proteklih godina Turski institut za standardizaciju (TSE) je potpisao sporazume o saradnji sa mnogim institucijama za standardizaciju na Balkanu, Bliskom istoku i Africi, rekao je direktor TSE Hulusi Senturk.

"Certifikati koje ćemo danas dodijeliti prvi su koji se dodjeljuju u saradnji sa drugim institutom van Turske. Ujedno, prvi put van naše zemlje dodjeljujemo halal certifikat, i to restoranu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu", kazao je Senturk.