Popunjeni kapaciteti
702

Turistički bum u Sarajevu: Padaju svi rekordi, a tek stižu SFF i nove direktne aviolinije

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Pokušate li na Bookingu rezervisati smještaj u Sarajevu dobit ćete poruku da su skoro svi smještajni kapaciteti popunjeni, a njih nije malo.

Razlog je udarni dio ljetne sezone u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i Sarajevo Film Festival koji počinje u petak 11. augusta.

Turisti iz cijelog svijeta rezervisali su smještajne kapacitete mjesecima unaprijed, a u desetinama sarajevskih hotela na Bookingu ostalo je još samo nekoliko slobodnih soba i pitanje je trenutka kada će i one biti zauzete.

Kada su u pitanju privatni apartmani, u navedenom periodu, rezervisano je 87 posto smještajnih kapaciteta, a na 99% je popunjenost motela.

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić za Klix.ba kaže da je mjesec august špica turističke sezone u Sarajevu koja, prema njegovim riječima, traje cijelu godinu.

"Puno je sve pred SFF, ali i poslije, i Sarajevo i okolica. Sarajevo Film Festival samo u toj sedmici generira više od 30.000 gostiju koji dolaze samo zbog festivala, plus ostali turisti koji dolaze mimo toga. Svi kapaciteti su već popunjeni ili rezervisani, a u Sarajevu raste broj hotela i privatnih smještaja. Naravno, tu je i borba sa crnim tržištem", kazao je.

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić (Foto: I. L./Klix.ba)
Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić (Foto: I. L./Klix.ba)

Fazlagić je istakao SFF kao naš najveći brend u svijetu koji na najbolji način prezentuje i Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Sretni smo da smo partneri. Mi znamo koliko to košta, i materijalno i ljudski i koliko košta prezentovati državu u svijetu", dodao je.

Najviše gostiju u Sarajevu je iz zemalja regiona gdje ubjedljivo predvodi Hrvatska, zatim Turske, zemalja Zaliva, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država...

"Zaista nema zemlje iz koje ne dolaze turisti. Prošle godine su registrovani turisti iz 192 zemlje svijeta", rekao je.

Što se tiče turističke sezone u Sarajevu, za prvih šest mjeseci cifre su prebačene za 20-30 posto u odnosu na isti period 2022. godine (dolasci i noćenja). Očekivanja su velika i za drugi dio godine.

"Tu su pomogle i dvije političke odluke. To je da prvi put Vlada KS izdvoji sredstva za direktne aviolinije i sada s Međunarodnim aerodromom Sarajevo radimo na uvođenju novih direktnih linija što je žila kucavica, a tu je i odluka Vijeća ministara BiH da se na tri mjeseca suspenduje vize za državljane Saudijske Arabije", poručio je.

Kako saznajemo, radi se na uspostavljanju dvije direktne linija Sarajevo - Barcelona i Sarajevo - London, ali i na uspostavljanju aviolinija za skandinavske gradove gdje nadležni u Kantonu Sarajevo vide potencijalno tržište za turiste treće dobi.