Privreda
106

Svjetsko i bh. ime: Omega obilježila 15 godina saradnje sa brendom Beko

Piše: M. H.
Omega d.o.o. je ekskluzivni zastupnik brendova Beko, Grundig i Blomberg za BiH, koji su u vlasništvu grupacije Arcelik već deceniju i po.

Tokom 2015. godine Omega je proširila svoju maloprodajnu mrežu otvorivši šest novih ekskluzivnih Beko shopova, a danas ima ukupno 25 shopova u svom vlasništvu, te je sa Bekom zadržala primat u prodaji u BiH.

Edim Džambić, generalni direktor Omege d.o.o. ovim povodom istakao je da je to firma koja je nastala 80-ih godina u BiH i jedna je od prvih kompanija u privatnom vlasništvu.

Rekao je da je Omega d.o.o. trenutno respektabilna kompanija koja se bavi prodajom tehnike, radi u prehrambenom sektoru, te na distribuciju prehrambenih artikala u tri distributivna centra u BiH: Banja Luka, Tuzla i Sarajevo. Kako ističe, u svom radu zaposlili su 450 zaposlenika i svaki dan planiraju povećanje broja zaposlenih.

Prema njegovim riječima, novom investicijom na objektu u Tuzli zaposleno je dodatnih 50 ljudi, a razvojne strategije su takve da se planira upošljavanje dodatnih 200 zaposlenika.

Arel Atakol, generalni direktor Beko Balkans, izrazio je zadovoljstvo što je Omega distributer Arcelikovih proizvoda Grunding, Blomberg i Beko za područje BiH već 15 godina.

On navodi da je Beko globalni brend kućanskih uređaja sa 60 godina iskustva.

"Beko je danas odabralo više od 40 miliona potrošača u više od 130 država, u našem vlasništvu je 14 proizvodnih pogona na tri kontinenta, otvoreni su marketing uredi u 27 država i ima više od 25.000 zaposlenih", izjavio je Atakol.

Prema njegovim riječima, ovo je najveća holding kompanija u Turskoj, zauzima vodeću ulogu u automobilskoj industriji, proizvodnji energije, te trajnih potrošačkih dobara, a svoje operacije vodi u 33 države, sa više od 80.000 zaposlenih u više od 100 kompanija.

Naglašava da je njihov izvoz na kraju prošle godine iznosio 10 posto od ukupnog izvoza Republike Turske.

"Beko poslovanje u BiH dio je naše dugoročne strategije da ojačamo poslovanje i naše brendove na Balkanu, a naš cilj je da postanemo brend broj jedan na svim tržištima narednih godina", dodao je on.

Ocijenio je da je BiH veoma važno tržište za kompaniju Arcelik.

"Ponosni smo što smo sa Omegom zadržali prvo mjesto u prodaji u BiH", kazao je on.

Ove godine su nastavili širenje maloprodajne mreže otvaranjem šest novih Beko shopova u pet gradova: Banja Luka, Sarajevo, Brčko, Goražde i Gradiška, a u planu je i nastavak otvaranja shopova.

Dodao je da su odlučni da uzvrate zajedici, istaknuvši da je kao brend investirao u sport, podsjetivši i na pomaganje tokom prošlogodišnjih poplava. Čestitao je članovima kolektiva Omege d.o.o.

"Naši rezultati su mjerljivi brojevima prodatih aparata, brojevima domaćinstava kojima su Beko uređaji olakšali život", rekao je Azmir Ibrišimović, voditelj prodaje Omege d.o.o.

Navodi da su povjerenje, pouzdanost, korektnost i povezanost sa potrošačima, kriteriji koji su njegovani godinama i temelj su poslovanja i uspjeha Omege.

"Povjerenje se stiče godinama i nosi bezbroj ispita, mi smo ih sve položili i na taj način osigurali sigurnu budućnost kompanije Omega i brenda Beko na prostoru BiH", rekao je Ibrišimović.

Društvo Omega trenutno spada u deset najvećih trgovačkih centara u državi i vodeća je firma na tržištu bijele tehnike i elektronike.

Beko je lider na tržištu frižidera, zamrzivača, mašina za veš i samostojećih štednjaka, a njegovi proizvodi se prodaju u više od 100 država i koriste se u milionima domaćinstava diljem svijeta.

Preporučeni su od vodećih potrošačkih magazina u Evropi, a proizvedeni su u skladu sa ISO 4001 standardima.