Privreda
537

Svijet želi bh. proizvod: Kada bosanski zanat sretne skandinavski dizajn

Piše: Irvin Pekmez
(Foto: Zanat.org)
Kada bosanskohercegovačko umijeće sretne sjevernoevropsku školu dizajna rađa se proizvod koji svoje mjesto dobija u radnjama Hong Konga i SAD-a.

Dizajnerka iz Stockholma Monica Forster kreirala je namještaj za bosanskohercegovačku kompaniju "Zanat" koja je isti ukrasila koristeći metodu konjičkog drvorezbarstva. Kolekciju čine trpezarijske stolice, police, te serija vaza i drvenih posuda.

"Kolekcija je došla iz saradnje bosanskih rukotvorina i skandinavskog dizajna. Detalji na namještaju inspiraciju crpe iz rijeka i kretanja vode. Cilj je donijeti osjećaj lakoće u čvrsto drvo. Pronalaskom inspiracije u prirodi mi smo tradicionalnom rezbarenju dali dašak modernosti i tako ga sačuvali", rekla je Forster koja je svoj namještaj nazvala po bosanskohercegovačkim rijekama.

Tako se odnedavno u Evropi mogu kupiti stolica "Unna" i police za dnevni boravak pod imenom "Tara".

Direktor firme "Zanat" je u razgovoru za Klix.ba objasnio da se saradnja sa najboljim svjetskim dizajnerima zasniva na njihovom interesu za originalnost bosanskih rukotvorina.

"Dvije godine zaredom dobijamo nagrade za inovativni dizajn za sajmu u Kelnu, a pošto su skandinavski dizajneri poznati u svijetu odlučili smo pokušati ostvariti saradnju sa njima. Prezentovali smo naše proizvode u koje je uključen ručni rad, a taj način obrade trenutno je u fazi nominovanja na listu svjetske baštine UNESCO-a. To je njih privuklo pa smo uspjeli napraviti saradnju sa Monicom Forster koja je 2015. proglašena za najbolju dizajnerku u Švedskoj", rekao je direktor Adem Nikšić.

Njihovi proizvodi će se uskoro moći naći u Hong Kogu, a već sada imaju zastupništvo u Sjedinjenim Američkim Državama. Tu su lokacije i u Švicarskoj i Engleskoj, gdje se mogu pronaći djela "Zanata".

Kolekcija Monice Forster dostupna je nakon sajma Stockholm Design Week 2015 na kojem je posebno mjesto dobio "Sarajevo Sessions", štand saradnje skandinavskih dizajnera i bh. zanatlija.