Privreda
13

Srebrenica: Uspješna godina za rudnik olova i cinka Sase i nova zapošljavanja

Klix.ba
Rudnik olova i cinka Sase u Srebrenici, koji posluje u okviru preduzeća ’Gross’ d.o.o. čiji je većinski vlasnik britanska kompanija Mineco Ltd, iskopavanjem 304 hiljade tona rude, premašio je godišnji plan eksploatacije za 8,66 posto, čime ovaj rudnik, za preko sedam godina poslovanja, bilježi konstantan rast proizvodnje. Ovaj rast u skladu je sa dugoročnim planom kompanije, a to je dostizanje 350 000 tona iskopane rude u jednoj kalendarskoj godini, saopšteno je iz rudnika olova i cinka Sase.

Povodom ovakvih poslovnih rezultata, Jelena Petrić predsjednica Upravnog odbora preduzeća Gross d.o.o. kaže:

“U 2014. godini zabilježili smo dobre poslovne rezultate, premašili smo projektovane planove i sve smo bliži ostvarenju našeg cilja - da iskopamo 350.000 tona rude godišnje. Prošlogodišnji porast proizvodnje za skoro 9 posto nije slučajan, jer radimo punim kapacitetima na ostvarenju našeg cilja. Svjesni smo da je veliki posao tek pred nama i zato stalno unapređujemo procese proizvodnje i ulažemo ogromna sredstva u opremu i u stručno osposobljavanje zaposlenih. Do sada smo investirali oko 10 miliona eura u mehanizaciju, a planiramo dodatno ulaganje od oko 2 miliona eura i zapošljavanje oko 40 – 50 novih ljudi. Rudnik Sase značajan je ne samo za privredu Republike Srpske, odnosno BiH, već prvenstveno za ovaj kraj i za ljude koji u njemu rade. Imajući to u vidu, nekoliko godina unazad sprovodimo istražne radove i dokazujemo nove rudne rezerve, sa ciljem da produžimo vijek trajanja rudnika u odnosu na postojeće rezerve i da obezbijedimo normalan život za ljude koji ovdje žive i rade”.

Tokom 2014. godine u okviru Rudnika Sase akreditovana je laboratorija i to - laboratorija za izvođenje fizičko-hemijskog ispitivanja i uzorkovanja ruda i minerala i fizičko-hemijsko ispitivanje voda po standardu BAS EN ISO/EC 17 025:2006 kao i za izradu geoloških analiza na području oba entiteta Republike Srpske i Federacije BiH. U saradnji sa Srednjoškolskim centrom "Pale" i JU Mješovitom srednjom rudarskom školom Tuzla, obučeno je 65 radnika za rudarska zanimanja, pa je u Grossu trenutno zaposleno 520 radnika.

"Pored toga, rudnik je i u prošloj godini učestvovao u brojnim akcijama namijenjenim socijalno ugroženom stanovništvu, sportskim i kulturnim društvima i djeci, a opštinama Šekovići i Čelinac uputio je humanitarnu pomoć nakon što su bile pogođene katastorfalnim poplavama. Rudnik Sase ima odličnu saradnju sa opštinom Srebrenica i finansijski će učestvovati u sanaciji regionalnog puta Bjelovac – Sase, koji je teško oštećen u prošlogodišnjim poplavama", navodi se u saopštenju.