Privreda
18

Širom svijeta pada cijena sirove nafte, ali ne i na Balkanu

Anadolija
Zbog lošijih ekonomskih pokazatelja u Kini i najave da će američki zvaničnici možda ukinuti program stimulisanja ekonomskog rasta došlo je do pojeftinjenja sirove nafte u brojnim dijelovima svijeta, ali ne i na Balkanu.

Na vodećoj evropskoj berzi za promet nafte u Londonu, sirovina je pojeftinila za oko četiri dolara po barelu, što je najveći pad na tom tržištu od 7. novembra prošle godine. I na glavnoj američkoj berzi u New Yorku nafta je znatno pojeftinila, tačnije za 2,84 dolara. Cijena varira u uskom rasponu od 95,40 dolara po barelu, dok ista količina na tržištu u Londonu košta 102,64 dolara.

Prema pisanju američkih medija, cijene robe i dionica pale su nakon objave podataka o junskom padu aktivnosti u kineskoj industriji. Cijene je također pogodilo i iznenadno povećanje američkih zaliha sirove nafte, uprkos ljetnoj sezoni vožnje kada potražnja obično doseže vrhunac. Zalihe su prošle sedmice porasle više od 300.000 barela.

Silazni trend cijena, ipak, zaustavio je strah od poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka, područja na kojem se proizvodi oko trećina svjetske nafte. Ulagače zabrinjava mogućnost eskalacije nasilja u Siriji i prelijevanja sukoba na susjedne zemlje. SAD su najavile da će poslati oružje sirijskim pobunjenicima, jer raspolažu dokazima da sirijska vlada koristi hemijsko oružje u borbama.