Privreda
3

Šarović: BiH za dva i po mjeseca u EU izvezla mliječnih proizvoda u vrijednosti od 900.000 KM

Anadolija
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas da je od 11. septembra do 1. decembra iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900.000 konvertibilnih maraka (KM).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas da je od 11. septembra do 1. decembra iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na pitanje poslanika Miroslava Milovanovića (SNSD) na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o tome kolika je ukupna količina i kolika je ukupna vrijednost izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU otkako je ukinuta zabrana izvoza iz BiH u EU, Šarović je kazao da se podaci kojima raspolaže Ministarstvo odnose na period do 1. decembra 2015. godine.

Ministar Šarović je podsjetio da su prve količine izvezenog mlijeka iz četiri bh. mljekare u EU počele od 11. septembra 2015. godine, što bi značilo da se podaci kojima raspolaže Ministarstvo mogu odnositi na period od dva i po mjeseca."U tom periodu, za tih dva i po mjeseca, izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900.000 KM. Od toga, jogurta u količinama od 268 tona, sira u količini od 45 tona, tvrdog sira sa zrenjem preko šezdeset dana, mlijeka i pavlake u prahu 11 tona i neke druge vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u manjim količinama", istakao je Šarović.Naglašava da će podatke za decembar imati u toku ovog mjeseca. "Ovo je, rekao bih, solidan rezultat, obzirom da su prve količine krenule 11. septembra i da je potreban odgovorajući period preuzimanja ili vraćanja ranije izgubljenog tržišta u vremenu kada BiH nije mogla izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, unazad dvije i po godine", dodao je Šarović.