Privreda
0

Samostalni sindikat FDS-a: Mi smo jedini legitimni predstavnici naših radnika

Klix.ba
Nakon što smo na našem portalu objavili saopštenje za javnost Sindikata PPDIVUT BiH s apelom da se spasi Fabrika duhana Sarajevo, javili su se iz Sindikata FDS-a s demantijem.

"Sindikalna organizacija Fabrike duhana Sarajevo je istupila iz Sindikata PPDIVUT BiH i osnovala Samostalni sindikat radnika FDS-a koji je legitimni predstavnik radnika ove fabrike, a u čiji sastav je prisupilo više od 90 posto uposlenika FDS-a", navodi se u ovom saopštenju.

Ističu da su iz PPDIVUT-a istupili 07.08.2013. godine "baš iz razloga što se isti sličnim ponašanjem i saopštenjima odnosio prema Fabrici duhana Sarajevo, a što je bilo suprotno istini i interesima radnika FDS-a".

"U Fabrici duhana Sarajevo ne postoji Sindikalna organizacija PPDIVUT-a i svako istupanje u tom smislu je čista manipulacija. Samostalni sindikat radnika FDS-a svjestan je okolnosti u kojima posluje naša kompanija, a koji su sve nepovoljniji iz godine u godinu zbog povećanja akciza na duhanske proizvode, ali smo sretni da radimo u kolektivu u kojem su uslovi rada, plaće i odnosi među ljudima na zavidnom nivou. Zajedničkim naporima svih uposlenika održat ćemo i unaprijediti rezultate poslovanja, uprkos tome što neki pokušavaju da sve to predstave u drugačijem svjetlu", ističe Šefko Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika FDS.