Privreda
43

Rudnik soli Tuzla investicijom od 220.000 KM proširio kapacitete

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Puštanje u promet rekonstruisanog dijela slanovoda Rudnika soli Tuzla u dužini od 2.400 metara danas je upriličeno u ovom gradu. Riječ je o projektu koji će spomenutom rudniku pored veće sigurnosti prilikom transporta slanice donijeti i dodatno povećanje kapaciteta.

"Ranije smo imali cjevovod od betonsko-azbestnih cijevi koje su pucale, nanosile nam štetu i nesigurnost transporta slanice. Iz tih razloga smo uradili rekonstrukciju, a projekat je realiziran iz vlastitih izvora u iznosu od 220.000 KM. Moram naglasiti i to da smo prošlog četvrtka pustili u proizvodnju dvije bušotine, što je blizu 80 posto godišnjih potreba rudnika", kazao je vršitelj dužnosti direktora Rudnika soli Tuzla Anis Šaldić.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić ističe da je puštanjem u promet rekonstruisanog dijela slanovoda osigurana izvjesna budućnost za 700 radnika kompanije Sisecam Soda Lukavac i 200 radnika spomenutog rudnika.

"Ovo je ujedno odgovor onima koji nas ovih dana kritiziraju kako ne vodimo dovoljno računa i ne brinemo dovoljno o Rudniku soli. Vlada TK, a evo i novi menadžment rudnika koji je postavljen, pokazuje da je na prvom mjestu prioriteta reinvestiranje i stvaranje novih uslova i kapaciteta rudnika za svoje potrošače, što je, za razliku od onih koji su tužili Rudnik soli i svojim tužbenim zahtjevom koji je iznosio više od 205 miliona KM pokušali na taj način da ga zatvore. Vrhovni sud FBiH je prije mjesec dana stavio tačku na taj predmet", poručio je Gutić.

Prema riječima ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića, projekat rekonstrukcije dijela slanovoda predstavlja jedan od dokaza da tuzlanski Rudnik soli ima uspješnu finansijsku konsolidaciju.

"Vlada TK je početkom 2015. donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji Rudnika soli, a danas vidimo da je ovo jedno privredno društvo koje investira u širenje svojih kapaciteta. Ovaj slanovod će povećati deset posto kapaciteta, odnosno dostave slanice u kompaniju Sisecam Soda Lukavac, čime ova kompanija može bolje i uspješnije poslovati", kazao je Mićanović.

On je dodao da investicije u rekonstrukciju dijela slanovoda i otvaranje nove dvije bušotine u iznosu od blizu 1.800.000 KM iz vlastitih sredstava pokazuju da ovaj rudnik ima određen privredni zamah koji u finansijskoj konsolidaciji daje izuzetno dobre efekte.

"Ovo je jedan od rijetkih primjera finansijske konsolidacije na području Bosne i Hercegovine", ocijenio je Mićanović.