"Paper Bridge" u Hrasnom
74

Raspisan tender za izradu idejnog i izvedbenog projekta novog mosta u Novom Sarajevu

S. Š.
Novi most spajat će Hrasno i Čengić Vilu (Izvor: Grad Sarajevo)
Novi most spajat će Hrasno i Čengić Vilu (Izvor: Grad Sarajevo)
Grad Sarajevo raspisao je tender za nabavku usluga izrade idejnog i izvedbenog projekta pješačkog mosta između Hrasnog i Čengić Vile u Sarajevu.
Riječ je o novom pješačkom mostu koji bi se trebao graditi iz pravca ulice Bihaćka koja se nalazi u općini Novo Sarajevo, tačnije iza Doma zdravlja "Omer Maslić".

"Odluka kojom Grad Sarajevo pristupa Projektu izgradnje pješačkog mosta iz ulice Bihaćka predstavlja važan korak u poboljšanju infrastrukture grada i olakšavanju pristupa zdravstvenim ustanovama", navedeno je u odluci Gradskog vijeća Grada Sarajeva od 26. aprila 2023. godine.

Tender je objavljen na stranici Akta.ba.

Pobjednički rad za most na lokaciji iza Doma Zdravlja "Omer Maslić", koji povezuje ulicu Bihaćka sa šetnicom Aleja lipa, je autorsko rješenje Tajre Šurković pod nazivom "Paper bridge".

"Razlog za ovaj natječaj je bolja i lakša povezanost pješačkog i biciklističkog saobraćaja u blizini više poslovnih zgrada, Doma zdravlja, glavne gradske ceste te šetnica i biciklističkih staza sa obje strane rijeke MIljacke kao i činjenica da su mostovi u ulici Azize Šaćirbegović i most iz Gradačačke ulice udaljeni oko 500 m što nije praktično za pješake i druge korisnike većeg broja poslovonih objekata u neposrednoj blizini", navodi se u projektnom zadatku.

Procijenjenja vrijednost ugovora je 75.000,00 KM bez PDV-a, a kriterij za dodjelu ugovora je "ekonomski najpovoljnija ponuda".

Tender je raspisan na osnovu sporazuma o zajedničkoj saradnji između Općine Novo Sarajevo i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kako navodi Akta.ba., procijenjena dužina mosta je 34,00 -35,00 m predviđena širina 5,00 m. Na mostu je predviđena biciklistička staza širine 100,00cm sa zaštitnim zonama i pješačka staza širine 320,00cm.

Također, navedeno je da budući pješački most može biti i interventni koridor za vozila hitne pomoći.