Privreda
53

Prvi Sajam meda i ljekovitog bilja u Mostaru: Sirup od aronije i "Med života" najtraženiji proizvodi

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U organizaciji JP "Tržnice-pijace" Mostar i Asocijacije organskih proizvođača Kantona Sarajevo, jučer je u Mostaru otvoren prvi Sajam meda, ljekovitog bilja i ostalih domaćih proizvoda.

Sajam je okupio više od 20 izlagača iz cijele zemlje koji na svojstven način predstavljaju svoje proizvode. Na štandovima se ovim povodom mogu pronaći različiti medovi vrhunskog kvaliteta od bagrema, vrijeska, kadulje i kestena te livadski i planinski med.

Osim meda građani imaju priliku kupiti i propolis, ljekovito bilje i organske proizvode. Veliku pažnju posjetilaca privukao je štand s proizvodima od aronije za koju u posljednje vrijeme na nivou cijele države vlada veliko interesovanje. Branko Milošević iz Banje Luke upravo se na ovogodišnjem sajmu predstavio proizvodima od aronije.

"Ovdje sam ispred banjalučke firme Mihajlović Nada Čelinac. Posjedujemo 280 hiljada sadnica aronije pod plodom, a naš brend je sirup od aronije, ali i svi proizvodi od ove ljekovite biljke. Aronija je u posljednje vrijeme najtraženija biljka na našim prostorima jer je ljekovita. Preventivno djeluje kod srčanog i moždanog udara i brojnih drugih bolesti. Pored sirupa, nudimo džem od aronije, kremu, čaj i sapun", kazao je Mihajlović.

Da je ovogodišnja sezona meda bila uspješna potvrdio nam je Sead Smajović koji na sajmu predstavlja različite vrste meda.

"Imamo med u saću, bagrem, kesten, vrijesak, livadu i šumski med. Cijene se kreću od 15 do 20 maraka. S obzirom na to da hodamo po sajmovima, mogu vam kazati da je potražnja za medom velika. Narod hoće da se hrani zdravo tako da je med tražen. Ova godina je bila izuzetno dobra u odnosu na prethodne kada nismo mogli osigurati zalihe ni za osobne potrebe", kazao je Smajović.

Zahid Murica iz Travnika predstavio je štand s ljekovitim biljem, medom i kremama.

"Uvidjevši potrebu tržišta za ljekovitim biljem, pokrenuo sam ovaj posao. Berem bilje na području cijele BiH, jer svako podneblje ima karakteristične vrste. Ono što bih također istakao je borov med kojeg još nazivamo “Med života”. Toliko je ljekovit da svi koji su ga kupili jednom postali su stalni konzumenti istog", kazao je Murica.

Sajam domaćih proizvoda bit će otvoren do četvrtka.