Privreda
338

Prvi avion iz Moskve, ispunjen do posljednjeg mjesta, sletio na Sarajevski aerodrom

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Avion Moskovia Airlinesa sletio je danas u Sarajevo, čime je i zvanično otvorena nova aviolinija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Moskva - Sarajevo - Moskva.

Tim je povodom upriličena konferencija za medije na Aerodromu Sarajevo na kojoj je istaknut značaj ove aviolinije za obje zemlje.

Direktor Aerodroma Sarajevo Ivan Veličan zaželio je dobrodošlicu gostima iz Rusije među kojima su bili direktor Moskovia Airlinesa Mihail Aleksejev i predstavnik ove aviokompanije za Balkan Darko Nikolić.

"Našim partnerima iz Moskovia Airlinesa pružit ćemo svu tehničku i marketinšku podršku. Otvaranje ove značajne aviolinije samo je još jedna potvrda uspješnog poslovanja Aerodroma Sarajevo. Ovom prilikom želim istaći da je ovo bila najuspješnija poslovna godina Aerodroma u njegovoj historiji, a ambiciozne planove imamo i za narednu godinu", rekao je Veličan, koji je od direktora Moskovia Airlinesa dobio prigodan suvenir.

Novi avion za Sarajevo

"Želim vam se svima zahvaliti na dobrodošlici. Dugo smo već pokušavali uspostaviti ovu liniju i evo napokon smo u tome i uspjeli, a nabavili smo i novi avion Superjet 100 za ovu liniju", kazao je Aleksejev.

Predstavnik Moskovia Airlinesa Darko Nikolić je kazao kako je ova aviokompanija već sedam godina prisutna na prostoru bivše Jugoslavije, budući da toliko lete za Crnu Goru.

"Svih 93 mjesta u avionu bila su puna, a u njemu su bili ruski turisti koji su već rezervisali hotele na Jahorini, te bh. radnici koji su bili na privremenom radu u Rusiji. Cijena povratne karte na ovoj liniji koštat će 370 eura, dok će u business klasi ići do 1.000 eura. Mi imamo svoje predstavništvo ovdje na Sarajevskom aerodromu, a karte će se moći nabaviti i u pojedinim turističkim agencijama", naveo je Nikolić.

Velike zasluge za uspostavu ove aviolinije pripisuju se i našoj ambasadi u Rusiji, odnosno ambasadoru Ivanu Barbaliću, koji je u saradnji sa drugim bh. institucijama na ovome radio skoro godinu.

"Ovo je bio historijski let, budući da prvi put u historiji imamo redovnu liniju na relaciji Moskva - Sarajevo. Ovo će biti velika stvar za poslovne ljude, ali i bh. i ruske turiste, posebno nakon što je prije nekoliko mjeseci stupio na snagu bezvizni režim između Rusije i BiH za putovanja i boravak do 30 dana. Također, ova aviolinija će znatno doprinijeti i unapređenju odnosa BiH i Rusije, a nadam se da će ona biti i ekonomski opravdana", kazao je Barbalić.

Rezervisana noćenja na Jahorini

Amer Kapetanović iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je naveo kako se nada da će tour operateri napraviti atraktivne i pristupačne ponude, kao i da će ova aviolinija otvoriti put za saradnju privrednika dvije zemlje, naglasivši kako Rusi sve više ulažu u BiH.

Turistički radnici ističu kako će u prvoj fazi u ponudi ruskim turistima biti hoteli na Jahorini, Bjelašnici, Sarajevu i Vlašiću, kao i da su rezervisana noćenja od 27. decembra do 10. januara, za ruske turiste koji su danas stigli u BiH, odnosno koji će doći avionom Moskovia Airlinesa idućeg petka.

Avion Superjet 100 će svakog petka iz Moskve dolaziti u Sarajevo u 11 sati, a povratak je planiran istog dana u 12 sati.