Sarajevo
73

Provjerili smo dokle su radovi na izgradnji četiri trake između autoputa i Devete transverzale

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Radovi na cesti koja će imati po dvije kolovozne trake u oba smjera, od kružnog toka u Boljakovom Potoku do kružnog toka na kraju Sarajevske zaobilaznice i uključenja na brzu cestu prema autoputu, odvijaju se svojom dinamikom.

Fotoreporter portala Klix.ba koji je danas posjetio mjesto radova zabilježio je da je jedan dio ove dionice već asfaltiran, a saobraćajne trake ocrtane.

S obzirom da se i dalje izvode radovi na postavljanju ivičnjaka, saobraćaj se odvija starim putem (po jedna traka u oba smjera).

Nakon rješavanja pitanja privremenih objekata na lokalitetu kružnog toka, koji su u prethodnom periodu porušeni, radovi na izgradnji kružnog vijadukta u sarajevskom naselju Boljakov Potok su intenzivirani ovog ljeta.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je najavio da bi ovaj vijadukt, na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke, mogao biti završen do kraja ove godine.

Po završetku svih radova bit će spojen autoput i Deveta transverzala, obje na području Općine Novi Grad, što će značajno rasteretiti saobraćaj u ovom dijelu Sarajeva.

Riječ je o dionici dugoj 650 metara, vrijednost projekta je 3,9 miliona eura, a izvođač radova je kompanija Euro-asfalt. Prema podacima nadležnih, za izgradnju Devete transverzale do sada je uloženo 14 miliona KM.

Jedan dio radova se finansira sredstvima Evropske investicione banke (EBRD)

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekt u oblasti saobraćaja koji se realizira na području općine Novi Grad Sarajevo, a investitori ovog projekta su Ministarstvo saobraćaja KS, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.