Privreda
193

Projekt američke i švedske vlade: Posao za 60 radnika u "Sinkru"

FENA
Zajednički projekt američke i švedske vlade, Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), u saradnji s domaćim partnerima, podržao je zapošljavanje 60 stolara, tapetara i šivača u fabrici tapaciranog namještaja "Sinkro" u Sarajevu.

Glavni cilj USAID SIDA Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama u ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Pomoćnica generalnog direktora Švedske razvojne agencije (SIDA) Elsa Hastad kazala je da ovaj projekt ima nekoliko pozitivih stvari, a da je “najveća” svakako zapošljavanje mladih ljudi.

"Svi znamo da se radna mjesta ne stvaraju pomoću magičnog štapića, te je zbog ovih 60 radnih mjesta ovaj projekat od velike važnosti", kazao je direktor misije USAID-a u BiH David J. Brath.

USAID SIDA GOLD projekat razvija model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održiv ekonomski rast.

Vlasnik i direktor kompanije "Sinkro" Omar Kuštri iskazao je zadovoljstvo povodom ove posjete i zahvalio na mogućnosti da se mladi ljudi zaposle.