Privreda
58

Poslovni forum: Coca-Cola je bosanskohercegovačka više nego što mislite

Klix.ba
Poslovnim forumom posvećenom predstavljanju i promociji Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Colinog sistema u BiH tokom 2014. godine, održanim u Sarajevu, Coca-Cola je nastavila aktivnosti povodom obilježavanja 40 godina svog poslovanja u Bosni i Hercegovini i 15 godina od ponovnog pokretanja punionice u Hadžićima.

"Coca-Cola je jedan od najprepoznatljivijih brendova u svijetu, decenijama na listi najomiljenijh proizvoda svih generacija u mnogim zemljama svijeta. Jedan od razloga Coca-Coline uspješnosti sigurno leži i u našoj dubokoj integrisanosti u lokalne zajednice u mnogom zemljama među koje spada i Bosna i Hercegovina. Da ovo nisu samo prazne riječi, pokazuje Studija o socioekonomskom utjecaju našeg poslovanja u BiH tokom 2014. godine koju smo povodom dva značajna jubileja za Coca-Colu u BiH - 40 godina poslovanja u Bosni i Hercegovini i 15 godina od ponovne izgradnje punionice u Hadžićima, izradili u saradnji s uglednom međunarodnom konsultantskom kućom StewardRedqueen pod vođstvom profesora doktora Ethana B. Kapsteina.

Studija je rezultirala konkretnim brojkama koje pokazuju naš ukupni utjecaj na bosanskohercegovačku ekonomiju, te smo tako dokumentovali značaj i doprinos koji poslovanje sistema ima u ukupnim bilansima za BiH i pokazali da je Coca-Cola bosanskohercegovačka više nego što to mnogi misle. Zadovoljstvo i pozitivne reakcije učesnika Foruma su nam dodatno ohrabrenje i motivacija da nastavimo da postavljamo i podižemo standarde u svim oblastima poslovanja te da zadržimo lidersku poziciju koju nosimo", istakla je nakon Foruma Maria Anargyrou-Nikolić, generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Coca-Colin poslovni forum okupio je predstavnike ekonomskog, političkog i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini a predstavljanjem Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Colinog sistema u BiH za 2014. godinu pokrenuti su razgovori o značaju doprinosa koji velike kompanije svojim uspješnim i odgovornim poslovanjem daju socijalnom i ekonomskom napretku zajednice. Učesnici okruglog stola koji je organizovan nakon predstavljanja Studije skrenuli pažnju i na značaj koju očuvanje i jačanje proizvodnih djelatnosti ima za napredak privrede.

"Coca-Cola je poslovni sistem koji djeluje lokalno, prilagođava se lokalnoj ekonomiji i strukturama te je i njen utjecaj dominantno lokalnog karaktera. Svijet danas prepoznaje privatni sektor kao ključ razvoja svake zemlje i u tom smislu ova studija dokazuje sve sfere izuzetnog značaja Coca-Cole za ekonomiju i razvoj Bosne i Hercegovine", istakao je prof Ethan Kapstein, jedan od autora studije i partner u konsultantskoj kući Steward Redqueen koja se bavi strateškim savjetovanjem.

Ujedno, Forum je bio prilika da se podstakne jačanje saradnje velikih kompanija, vlade i civilnog društva s ciljem osiguranja ne samo privrednog, već i društvenog napretka zemlje.

"Vrlo je značajno razlikovati domaće proizvode koji su proizvedeni od domaćih sirovina i domaće proizvode koje čine uvezene sirovine. U tom smislu, u ime Vlade Kantona Sarajevo, izražavam zahvalnost Coca-Coli za doprinos razvoju bh. ekonomije i obećavam da ćemo biti na raspolaganju da u okviru naših nadležnosti stimulišemo kompanije i projekte koji razvijaju domaću ekonomiju", rekao je tokom obraćanja premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Uoči Coca-Colinog poslovnog foruma, punionicu je posjetio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović. Ministar je obišao punionicu i sastao se sa upravom Coca-Cole HBC B-H Sarajevo te je iskazao zadovoljstvo rezultatima poslovanja Coca-Colinog sistema, posebno uslovima rada i visokim standardima u sigurnosti zaposlenih koje Coca-Colin sistem sprovodi u Bosni i Hercegovini. Istakao je poseban značaj Coca-Colinog sistema je u sistemu proizvodnje ove robne marke kojim se podiže i ukupna vrijednost privrednog sistema BiH.

Coca-Colin sistem u Bosni i Hercegovini čine Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, podružnica Coca-Cola Hellenic grupe, koja je odgovorna za domaću proizvodnju te kompanija Barlan B-H d.o.o., produžnica The Coca-Cola Company, koja je zadužena za promociju Coca-Colinih proizvoda.