Privreda
1.1k

Porodica Kojić donaciju heljde pretvorila u unosan biznis i delicije koje svi obožavaju

Piše: E. F.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ako vas put nanese na Nišićku visoravan, postoji jedno mjesto na kojem biste morali na tren zastati. Na samom početku visoravni, ukoliko se krećete iz pravca Sarajeva prema Tuzli, pruža se prekrasan pogled na nišićka sela. Baš tu nalazi se i jedan mali objekat koji ne privlači previše pažnje.

No, ono što privlači pažnju jeste veliki broj automobila ispred njega. Po tome možete zaključiti da se u tom objektu događa nešto zanimljivo.

Ekipa portala Klix.ba je posjetila ovo mjesto na putu za Bijambare i naišla na inspirativnu porodičnu i povratničku priču.

Naime, u predivno uređenom etno ambijentu smještena je Pizzeria Nišići, sada već nadaleko poznata, a u vlasništvu je porodice Kojić. Kada uđete u ove prostorije, kao da počinje čarolija.

Uspješna povratnička priča

Zorana i Jovana sa svojim roditeljima Dragislavom i Biljanom svoju priču su ovdje počele po povratku iz Bratunca gdje su boravili jedno vrijeme. Danas dvije sestre sa rođakom Miroslavom polako preuzimaju porodični posao od svojih roditelja.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kako nam je ispričala Jovana, sve je započelo kada je otac kao donaciju na ime povratka u rodni kraj dobio sjeme heljde. U to vrijeme porodica Kojić je na istom mjestu otvorila trgovinu mješovite robe.

No, s obzirom na to da na ovom lokalitetu posjeduju blizu 100 dunuma zemlje odlučili su posijati heljdu koju su dobili. Prinosi su bili veći nego što su Kojići i pomislili. I povećavali su se iz godine u godinu, priča nam Jovana.

Upravo zbog toga, u jednom trenutku nisu znali šta sa tolikim brašnom. Tada su odlučili trgovinsku radnju podijeliti na dva dijela i u drugom dijelu su otvorili malu pekaru. U njoj su za putnike namjernike u krušnoj peći pekli sočne pogačice od heljde namazane domaćim kajmakom.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Rezultat nije izostao. To mjesto je postalo obavezna stanica za sve one koji su tuda prolazili. Vremenom se posao povećao, a proširila se i ponuda koju su Kojići nudili. Dobar glas se uvijek daleko čuje.

Tako danas samo ovdje možete pojesti jedinstvene specijalitete. Nekoliko proizvoda koje ova pizzeria i porodica Kojić nude putnicima, iako zvuče jednostavno, vrhunski su specijaliteti isključivo organske proizvodnje. U to ćete se i sami uvjeriti ako ih probate.

Kako je za Klix.ba ispričala Jovana Kojić, kćerka Dragislava i Biljane, u njihovu piceriju su u najvećoj mjeri navraćali putnici, a veliku podršku dobili su i od izletnika koji posjećuju Zakonom zaštićeno područje Bijambara. Svi obavezno svrate na doručak prije dolaska na Bijambare ili pak na ručak nakon posjete nišićkog kraja.

Najpopularnije pogačice od heljde

"U najvećoj mjeri se naručuje pogačica od heljde. To je zaista specijalitet. No naši gosti, naročito djeca, vole i picu od heljde ili uštipke. Oni koji prvi put dolaze obavezno degustiraju i našu sutliju ili kiselo mlijeko", priča nam Jovana.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kojići su se udružili sa drugim proizvođačima organske hrane pa se tako u starinskom kredencu u ovom objektu mogu naći i vrhunski med i drugi proizvodi od meda, ali i recimo slatko od šljive te razni domaći proizvodi.

"Sarađujemo sa našim prijateljima i sve što prodajemo je isključivo organskog porijekla i vrhunskog kvaliteta", kaže nam Jovana.

Tako ovdje možete kupiti i vrhunsko brašno od heljde iako, priznati se mora, teško je napraviti proizvode kakve nude Kojići.

Svi gosti ove picerije objekat napuštaju prezadovoljni ponudom zbog koje se uvijek nanovo vraćaju.