49. izdanje
126

Počeo Sajam šljive u Gradačcu, tradicionalni događaj koji doprinosi razvoju privrede

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno Sajam šljive u Gradačcu, danas je zvanično otvoren, a svoje predstavljanje upriličilo je više od 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine.

U grad Zmaja od Bosne stigli su domaći, regionalni, ali i privrednici iz Turske koji će uz prezentaciju proizvoda, pokušati ostvariti i međugraničnu poslovnu saradnju, u okviru ovogodišnjeg, 49. Sajma šljive, najstarije manifestacije ove vrste u Bosni i Hercegovini.

"Iza nas su 53 godine i 49 realizovanih manifestacija koje okupljaju izlagače iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i mehanizacija. Gradačački sajam je pored privredne i turistička manifestaicja. Četiri sajamska dana prati zanimljiv kulturno-zabavni program koji okuplja mnoštvo gostiju iz cijele BiH", kazao je Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačca.

Privredno-turistička manifestacija koja u Gradačcu egzistira od 1969. godine, prepoznatljiva je i po stručno-naučnom savjetovanju.

"Uloga struke u razvoju sajma je od velikog značaja, na čemu smo posebno zahvalni Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ove godine novina je da imamo podsajamsku manifestaciju, a riječ je o petom međunarodnom sajmu pčelarstva, na kojem će naši pčelari predstaviti najkvalitetnije medove koji su nastali na najljepšim ravnicama i planinama", naveo je Mešanović.

Sajam šljive u Gradaču utjelovljen je s ciljem okupljnja poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, naučnih radnika i institucija, koji se bave pitanjem agrara. Kako je danas istaknuto, u proteklim godinama građani Gradačca saživjeli su se sa ovom manifetsacijom, a pred svako izdanje sa velikom radošću dočekuju svoj događaj.

"Ova manifestacija je u punoj zrelosti, a veoma sam sretan da i na ovom sajmu učestvuju i prisutsvuju entuzijasti. Ovo je prilika da se prezentiraju dostignuća u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u BiH, regiji, ali i šire. Izlagači, učesnici i inetres za ovogodišnji sajam to i potvrđuju. Na osnovu utvrđene vizije i starteških ciljeva evidentno je da se budući ekonomski razvoj Gradačca oslanja na poduzetnički duh, industrijsku proizvodnju i poljoprivredne resurse, uz naglasak na segmente ekonomije", kazao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Među više od 300 izlagača nalazi se Nadhet Sulejmen, direktor Opšte poljoprivredne zadruge Tarevci.

"Sajmovi su prilika da se upoznamo sa ostalim privrednicima kako bismo mogl razmijeniti svoja iskustva, ali i ostvariti poslovnu saradnju. Na ranijim izdanjima ostvario sam saradnju sa jednom kompanijom, a kroz kupovinu mehanizacije i dodatnog stjecanja znanja unaprijedio sam svoj biznis", kaže nam Sulejmen.

Gradačački sajam šljive trajat će do do 27. augusta ove godine, a ovogodišnji naglasak je i na očuvanju tradicije, posebno kada se govori o pripremanju starih slastica od voća, konkretnije šljive.

Shodno tome, na jezeru Hazna će biti organizirana Gastro avlija u kojoj će posjetitelji moći vidjeti kako nastaju određeni proizvodi od šljive, među kojima su tradicionalna šljivopita, halvapita, ali i pekmezi.