Privreda
10

Počelo obilježavanje 60 godina rada Rafinerije ulja Modriča

FENA
Otvaranjem Muzeja Rafinerije ulja Modriča danas je ozvaničen početak obilježavanja 60 godina postojanja i rada ovog preduzeća.

Rafinerija ulja Modriča je vodeći proizvođač maziva i tečnosti za motore, mehanizaciju i industriju u zemlji i regionu. Sve aktivnosti rukovodstva bile su usmjerene ka razvoju tehnologije i proizvoda, tržištu, odnosno potrebama i zahtjevima krajnjih korisnika.

Direktor Optima Grupe d.o.o. Banja Luka Andrej Ozerov rekao je da je Rafinerija ulja Modriča kroz 60 godina svog poslovanja težila da postane vodeći proizvođač maziva i tečnosti za motore, mehanizaciju i industriju u zemlji i regionu.

Sve aktivnosti rukovodstva, bile su, kazao je, usmjerene ka razvoju tehnologije i proizvoda, tržištu, odnosno potrebama i zahtjevima krajnjih korisnika.

"Posjedujemo vrhunsku tehnologiju za proizvodnju najkvalitetnijih ulja, motornih i industrijskih maziva, što nam potvrđuju veliki proizvođači automobila kao što su Mercedes, Volkswagen, Audi i drugi. Korak više, u unapređenju proizvodnog procesa, biće ostvaren u jesen ove godine otvaranjem novog postrojenja (blending) za proizvodnju motornih ulja i maziva koji će omogućiti veći obim proizvodnje u Rafineriji ulja Modriča", dodao je Andrej Ozerov.

Koliko je evidentan razvoj Rafinerije ulja u Modriči u oblasti zapošljavanja govori i podatak da je u osnivanju Rafinerija imala samo pet radnika, a danas zapošljava više od 500 radnika.

Ovom prilikom direktor "Optima Grupe“ Andrej Ozerov se zahvalio svim radnicima što su doprinijeli razvoju Rafinerije.

Savjetnik generalnog direktora Rafinerije ulja Modriča Pero Dugić istakao je da ovo preduzeće teži da bude što bliže kupcima.

Rafinerija ulja Modriča sposobna je ponuditi kvalitetne proizvode zahtjevnom tržištu, a naš asortiman proizvodnje se sastoji od više od 200 proizvoda. Kvalitet naših proizvoda potvrđuju brojni proizvođači automobila kao što su Volkswagen, BMW Opel, Fiat, Volvo, Scania, John Deere, Man i mnogi drugi. To potvrđuje da se naši proizvodi ne koriste samo u Bosni i Hercegovini već i u inostranstvu - naglasio je Perod Dugić.

Direktor za razvoj, istraživanje, primjenu i kvalitet proizvoda Rafinerije ulja Modriča Omer Kovač jedan je od zaposlenih koji je cijeli radni vijek proveo u ovom preduzeću. Dobitnik je priznanja za doprinos razvoja ovog preduzeća.

"Rafinerija ulja u Modriči zahtjeva visoko obrazovane i stručne kadrove, uz obavezno posjedovanje stepena stručnog iskustva s obzirom na specifičnost same proizvodnje. To je zahtjev za sve zaposlene, od onih koje rade u proizvodnji do inžinjera u razvoju. Uz sve navedeno, moraju imati ambiciju stručnog osposobljavanja i razvoja koju će sigurno ostvariti posvećenim radom i zalaganjima u Rafinerija ulja u Modriči", naglasio je Omer Kovač.

U razvoju grada Modriča, ova rafinerija je učestvovala u različitim programima podrške, a najčešće u oblasti zapošljavanja, sporta i humanitarnih aktivnosti.

Načelnik općine Modriča Mladen Krekić istakao je značaj poslovanja Rafinerije ulja Modriča iz razloga što zapošljava najveći broj građana te lokalne zajednice, što svakako i doprinosi razvoju i privrede i društva u ovoj lokalnoj zajednici.

"Partnerski odnos sa Rafinerijom ulja Modriča razvijamo kroz zajedničke kulturne i sportske projekte", istakao je Krekić. Otvaranje Muzeja Rafinerije ulja Modriča samo je jedna od aktivnosti obilježavanja 60 godina postojanja i rada ovog preduzeća.