Privreda
0

Počeli radovi na posljednjoj dionici Sarajevske zaobilaznice

Klix.ba
(Foto: Autoceste FBiH)
JP Autoceste FBiH uplatilo je 3,68 miliona KM avansa za izgradnju LOT-a 3A Sarajevske zaobilaznice bh. Konzorciju koji čine Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo.

Domaće kompanije su uvedene u posjed i počeli su radovi na izgradnji LOT-a 3A Sarajevske zaobilaznice. Angažovano je blizu 350 radnika na izgradnji navedene dionice, a radovi će biti završeni za 10 mjeseci.

Ukupna vrijednost ugovora za izgradnju iznosi 36,8 miliona KM i finansira se iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH, osiguranih uglavnom od naplate cestarine. Također, iz vlastitih sredstava investirano je blizu 18 miliona KM za eksproprijaciju zemljišta na LOT-u 3A Sarajevske zaobilaznice.

Za samo godinu dana od donošenja Odluke Vlade Federacije BiH, kojom je JP Autoceste FBiH zaduženo za implementaciju projekta Sarajevske zaobilaznice LOT 3A, poddionica Butila – Vlakovo, završena je eksproprijacija zemljišta, dobijene su potrebne građevinske dozvole, proveden je tender za izbor izvođača radova te izvršena dodjela ugovora.

Izgradnjom dionice Butila - Vlakovo steći će se uslovi za konačan završetak gradnje Sarajevske zaobilaznice, ali i povezivanje čitave dionice Koridora 5C od Tarčina do Zenice.