Privreda
5

Počela izgradnja autoputa Priština - Skoplje

Anadolija
Svečanom ceremonijom održanom u selu Ugljare, kraj Prištine, danas je označen početak radova na izgradnji autoputa Priština – Skoplje ili Put 6, koji će graditi američko-turski konzorcij Bechtel&Enka.
Foto: Vlada Kosova
Foto: Vlada Kosova

Na ceremoniji otvaranja radova, koju je organizovao odlazeći premijer Hashim Thaci, prisustvovali su pored ostalih i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, američka ambasadorka na Kosovu Tracey Jacobson, zamjenik premijera Makedonije Musa Xhaferi i više ministara Vlade Kosova.

Thaci je u svom govoru kazao da će se autoput Priština - Hani i Elezit, zvati "Arben Xhaferi”, po pokojnom albanskom intelektualcu i političkom lideru iz Makedonije. Thaci je naglasio da je riječ o velikom i važnom projektu.

Foto: Vlada Kosova
Foto: Vlada Kosova

"Upravo smo započeli izgradnju autoputa Priština - Hani i Elezit, čineći tako jedan važan korak u pravcu dalje modernizacije kosovske infrastrukture. Ovaj autoput će služiti kao arterija ekonomskog razvoja,  još više ćemo ujediniti Albance i integrisati našu zemlju u glavnu evropsku saobraćajnu mrežu", kazao je Thaci.

Zamjenik makedonskog premijera Musa Xhaferi je kazao da je važnost ovog autoputa velika zato što ujedinjuje Albance.

“Pozdravljam Vladu, Hashima Thacija koji je imao hrabrosti da sa svojim osobljem pokrene tako velik i odgovoran projekat”, kazao je Xhaferi.

Foto: Vlada Kosova
Foto: Vlada Kosova

Odlazeći ministar infrastrukture Kosova Fehmi Mujota je izjavio da je ugovor o izgradnji ovog puta jedan od najboljih, te da su u prethodne dvije godine ispoštovane sve zakonske procedure.

“Ugovor je vrijedan 820 miliona dolara i jedan je od najboljih projekata o izgradnji autoputa dugog 60 kilometara, koji će povezivati Kosovo i Makedoniju”, kazao je Mujota.

Konzorcij Bechtel&Enka je gradio i prvi kosovski autoput “Ibrahim Rugova”, koji spaja Kosovo s Albanijom.