Podrška poljoprivredi
84

Općina Stari Grad Sarajevo će dodijeliti plastenike svim mještanima koji su aplicirali

A. B.
Svim stanovnicima općine Stari Grad koji su od početka godine podnijeli zahtjeve bit će dodijeljeni plastenici. Riječ je o 28 porodica koje će uz plastenike dobiti i sadni materijal, a na taj način se želi pomoći građanima da se okrenu obradi zemlje i vlastitom radu jer posljedice pandemije mogu biti trajne.

Iz Općine Stari Grad su istakli da će podržati i građane koji su se odlučili za sjetvu na otvorenom, ali i pčelarima i malinarima. Načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić je naložio Službi za privredu da se svi prispjeli zahtjevi obrađuju po hitnom postupku, a i sam je danas obišao jednog korisnika plastenika.

"Kada prođe pandemija koronavirusa plašim se da ćemo se suočiti sa besparicom i teškim ekonomskim stanjem. Zato smo odlučili da svima koji su podnijeli zahtjev dodijelimo plastenike, a pomoći ćemo i onima koji žele sijati u svojim avlijama i bašćama, na otvorenom. Dosad nam se prijavilo oko 110 porodica i pomoći ćemo im u nabavci sjemena. Nadam se da ćemo shvatiti da se sada moramo okrenuti sami sebi, vlastitom radu i obradi zemlje", kazao je načelnik Hadžibajrić tokom posjete domaćinstvu Šabana Honde na Jarčedolima.

Hondo je korisnik plastenika od 100 metara kvadratnih s pratećom opremom, a odlučio se za proljetnu sjetvu paprika, paradajza i krastavaca. Kazao je da se u ovako teškim vremenima sve više ljudi okreće poljoprivredi i obrađuje zemlju.

"Ove godine hoće da rade na zemlji i oni koji nikad nisu. Mi smo već posijali luk i krompir, ali čekali smo ovaj plastenik koji nam puno znači. Moj komšija je demobilisani borac i nema zemlje, nema uslove za rad. Zajedno ćemo koristiti ovaj plastenik i posijat će i on sve što mu treba. Cijela moja porodica, komšije i prijatelji imat će koristi od ovog plastenika i sve ćemo dijeliti. Ne mogu vam opisati koliko nama znači ova pomoć", ispričao je Hondo.

Ibrahim Hadžibajrić u posjeti poljoprivredniku Šabanu Hondi
Ibrahim Hadžibajrić u posjeti poljoprivredniku Šabanu Hondi

Prvih pet plastenika, veličine 100 metara kvadratnih s pratećom opremom, već je isporučeno i montirano tokom ove sedmice. Preostali plastenici bit će veličine 50 kvadratnih metara i građanima će biti isporučeni u najkraćem mogućem roku. Uz plastenike bit će podijeljeno i više od 6.000 komada presade paradajza i paprike.

Građanima koji se bave pčelarstvom će biti nabavljene 34 košnice i 34 roja pčela, a prema zahtjevima koje su dosad predali. Osim toga, odobreni su i zahtjevi malinara koji su se obratili za pomoć u održavanju malinjaka.

Osim podrške koja je usmjerena na poljoprivrednike, Općinski štab civilne zaštite Stari Grad je bio prvi koji je donio odluku o pomoći privrednim subjektima kojima je usljed korona virusa zabranjen rad, te trpe strahovite posljedice.

"Mi smo bili prva općina u BiH koja je još u martu donijela odluku o umanjenju zakupnina za 50 posto za poslovne prostore u vlasništvu općine i javne površine, a za april smo donijeli odluku o potpunom oslobađanju od plaćanja zakupa. Željeli smo da takvom odlukom podstaknemo i ostale nivoe vlasti da isto postupe i to se desilo. Na taj način smo privrednicima olakšali barem dio tereta i to je ono što mi možemo učiniti na općinskom nivou, ostalo je na nivou Kantona, a prije svega FBiH", zaključio je Hadžibajrić.