Federalni premijer
109

Novalić: Podrška Svjetske banke bi bila značajna u reformi energetskog sektora

B. R.
Susret Novalića, Milićević i Sheldona (Foto: Vlada FBiH)
Susret Novalića, Milićević i Sheldona (Foto: Vlada FBiH)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) i federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ) susreli su se danas s novim šefom Ureda Svjetske banke (WB) u Bosni i Hercegovini Christopherom Sheldonom.

Dosadašnja saradnja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom ocjenjena je izuzetno uspješnom, a rezultirala je, kako su saopćili iz entitetske vlade, provođenjem reformskih projekata značajnih za Federaciju. To se odnosi na, kako su naveli, uspješno provedenu reformu penzionog sistema te pruženu tehničku pomoć Svjetske banke prilikom donošenja Zakona o PIO, kao i podršku u realizaciji projekata zapošljavanja za koje su naveli da će biti nastavljen i u narednom periodu.

"Zahvalni smo na svemu što je Svjetska banka uradila kada smo provodili reformske procese u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pored projekata i zajmova, veoma važna nam je tehnička pomoć koju nam kontinuirano pružate. Ona se prvenstveno ogleda u preporukama i iskustvima koje nam pomažu da prevaziđemo probleme s kojima se susrećemo", rekao je premijer Novalić.

Naglasio je i da će ovaj oblik podrške biti veoma značajan u predstojećim prioritetnim reformama, prvenstveno zdravstvenog sektora s ciljem osiguranja bolje zdravstvene zaštite građana, te energetskoj tranziciji, odnosno reformi energetskog sektora i njegovog preusmjeravanja na obnovljive izvore energije.

Ministrica Milićević, koja je i zamjenica premijera, istakla je značaj pružanja podrške Svjetske banke u nužnim i prioritetnim projektima te ih je pozvala da i dalje budu partneri vlade u provođenju reformskih procesa koji donose najbolja rješenja.

"Prioritet Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uz reformu zdravstvenog sistema je i restrukturiranje energetskog sektora. Pratit ćemo vaše preporuke i projekte, podrška nam je dobrodošla. Nadam se da ćemo direktnim kontaktima još unaprijediti saradnju", rekla je ministrica Milićević.

Prema riječima šefa Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Christophera Sheldona, koji je na ovu dužnost stupio 1. jula ove godine, a u našu zemlju stigao prošle sedmice, opredjeljenje ove međunarodne organizacija je da i u narednom periodu bude partner Federalnoj vladi te pruža podršku u provođenju projekata koji su značajni za Federaciju Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.