Privreda
107

Nikšić i Grabovica obišli PK Šikulje: Poskupljenja električne energije neće biti

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
O razmjerama štete nastale potopljavanjem Površinskog kopa Šikulje danas su razgovarali federalni premijer Nermin Nikšić i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, te predstavnici menadžmenta i sindikata RMU Kreka iz Tuzle.

Površinski kop Šikulje nesumnjivo je pretrpio najveće štete od svih privrednih društava na području FBiH koje se mjere milionima maraka. Vodena bujica iz pravca jezera Modrac nosila je sve pred sobom, a u PK Šikulje pod vodom je ostalo šest bagera višemilionske vrijednosti.

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica ističe kako je napravljen plan sanacije PK Šikulje, a štete će se početi sanirati kada se dođe do mašina koje su ostale pod vodom.

"Radimo svaki dan i činimo velike napore da PK Šikulje što prije bude funkcionalan. Iz naše zemlje smo obezbijedili alternativno snabdijevanje ugljem, elektroenergetski sistem nije i neće biti ugrožen, a mogu obećati da do kraja 2014. godine neće biti poskupljenja električne energije. I u minulim godinama imali smo različitih problema, ali elektroenergetski sistem nije, tako da kažem, pao, niti je bilo povećanja cijene kilovat sata“, kazao je Grabovica.

Premijer FBiH Nermin Nikšić pohvalio je solidarnost sindikalnih organizacije u okviru RMU Kreka, a oko 800 uposlenika PK Šikulje dobijat će plaću u narednim mjesecima.

"Tražimo rješenje da što prije PK Šikulje dovedemo u funkcionalnu situaciju. Da li smo zakasnili? Pitajte rudare, oni znaju da smo svakodnevno sa njihovim predstavnicima na vezi. Vlada F BiH će pomoći PK Šikulje, jer želimo da proizvodnja ovdje što prije zaživi“, rekao je premijer Nikšić.

Direktor RMU Kreka Enver Omazić ističe kako je dio uposlenika PK Šikulje raspoređen u druge organizacione jedinice, a da je ostalo neraspoređeno blizu 250 radnika.

"Naši uposlenici će se u narednim mjesecima solidarno odreći 20 posto svojih primanja, odnosno svi, dakle i uposlenici PK Šikulje, dobijat će plaću u iznosu od 80 posto“, kaže Omazić.

PK Šikulje je mjesečno osiguravao TE Tuzla blizu 90 hiljada tona uglja, a procjenjuju se da ovaj rudnik ima rezerve uglja u iznosu od najmanje 80 miliona tona.