Privreda
257

Muharemovići iz Konjević Polja izdržavaju porodicu i 17 kooperanata

Klix.ba
Šestočlana porodica Muharemović iz Konjević Polja prvi je korisnik turskog kredita. Osman i Hatidža Muharemović su se, nakon ratnog izbjeglištva u Tuzli, 2000. godine vratili u Konjević Polje i odlučili tu ostati.

Vratili su se s dvoje djece. U međuvremenu su dobili još dvoje. Najmlađem članu porodice Muharemović je tek dva mjeseca.

"Imamo tradiciju bavljenja poljoprivredom i stočarstvom. Imali smo i prije agresije krave muzare, radili smo sa sarajevskim proizvođačima mlijeka. Nakon povratka, ja sam tu tradiciju nastavio sa svojom porodicom. I supruga i ja uzeli smo jako povoljan turski kredit u BBI banci i sada je u poljoprivredi zaposlena cijela porodica. Danas imamo farmu sa 12 krava i nekoliko plastenika", kaže Osman. Tvrdi kako se od poljoprivrede može solidno živjeti.

"Volimo to što radimo i svakako nastavljamo dalje. Mlijeko prodajemo u Gradačac, a imam i 17 kooperanata koji su ovdje udruženi sa mnom, te i oni ostvaruju svoja prava preko moje otkupne stanice", izjavio je Osman Muharemović.

Poljoprivreda je težak fizički posao, ali na ovakvom vaktu, kaže Osman, ima prednosti. Od prihoda ostvarenih na farmi, troje djece Muharemovića se školuje.

"Kažu da potrošačka korpa iznosi od 800 do 1.200 KM. Mi uspijemo to da zaradimo, a sasvim dovoljno ostane i da se plate režije. Imamo platu, kao da radimo u nekoj firmi. Treba naglasiti da je klima ovdje itekako povoljna za poljoprivredne proizvođače, samo treba raditi", zaključuje na kraju Osman.