Zbog ograničenog budžeta
109

Mladi koji su kupili stan u Sarajevu 2019. i u prvoj polovini 2020. godine neće dobiti subvencije

M. P.
Javni poziv trebao bi biti objavljen ovih dana (Foto: D. S./Klix.ba)
Javni poziv trebao bi biti objavljen ovih dana (Foto: D. S./Klix.ba)
Građani Kantona Sarajevo u dobi do 38 godina, koji su u proteklom periodu kupili stan na području Kantona Sarajevo, imaju mogućnost da se prijave na javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Ovaj poziv bit će objavljen narednih dana, a kako je za Klix.ba kazao Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostorornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, aplicirati mogu svi oni koji su zaključili kupoprodajni ugovor u periodu poslije mogućnosti apliciranja po javnom pozivu za prethodnu godinu.

"U ovoj odluci taj rok je definisan od 3. juna 2020. godine zaključno s danom objavljivanja javnog poziva. Istom odlukom nije ostavljena mogućnost da apliciraju kandidati koji su kupili stan u 2019. i u prvoj polovini 2020. godine, a čija je kupoprodajna cijena stana bila veća od 100.000 KM, a manja od 150.000 KM. Razlog za to su, prije svega, ograničena sredstva u budžetu Kantona Sarajevo. S obzirom na to da se odluka o dodjeli sredstava po javnom pozivu, koji će biti raspisan, i kompletna procedura moraju završiti do kraja godine, nažalost u ovoj godini nema mogućnosti da se u ovaj javni poziv uključe i mladi koji su kupili stan u 2019. i prvoj polovini 2020. godine, a čija kupoprodajna cijena je bila veća od 100.000 KM, a manja od 150.000 KM, jer bi se u tom slučaju moglo postaviti i pitanje i šta je sa 159 mladih koji su u 2018. godini ispunili uslove, bili na konačnoj rang-listi, a nisu ostvarili to pravo jer nije bilo dovoljno sredstava u budžetu", kazao je Hadžiahmetović.

Ovom informacijom sigurno će biti razočaran veliki broj građana koje je i zanimala informacija o tome da li postoji mogućnost da ovim pozivom budu obuhvaćeni i oni koji su stan kupili u 2019. i u prvoj polovini 2020. godine, ali su i pohvalili činjenicu da je pomjerena granica za vrijednost kupljenog stana, sa 100 na 150 hiljada KM.

"Sadašnja Vlada Kantona Sarajevo i ja, kao resorni ministar, bili smo stava da je kupoprodajna cijena od 150.000 KM, cijeneći tržišne cijene nekretnina koje su porasle, kao i socijalni aspekt ove odluke, realna granica do koje bi trebalo omogućiti subvencioniranje mladima, s obzirom na ograničena budžetska sredstva. Bio bih najsretniji kada bih mogao predložiti Vladi KS donošenje odluke da svi mladi do 38 godina, koji su kupili stan, imaju pravo na subvenciju", poručio je Hadžiahmetović.

Naredne godine bit će, kako je kazao ministar, donesena nova odluka o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih, a novčana granica će, kaže, zavisiti od cijena nekretnina na tržištu, a imat će i socijalni aspekt u smislu ograničenja cijena.

Hadžiahmetović kaže kako je u proteklom periodu imao različitih upita, a neki od njih su bili da subvenciju dodijele i onima koji stan plate više od 150.000 KM, kao i da se svakome treba dati mogućnost subvencioniranja, neovisno od iznosa kupoprodajne cijene stana.

Odluka o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih prvi put je donesena 2017. godine i pravo na subvencioniranje od po 10.000 KM ostvarilo je 94 mladih. U 2018. godini to pravo u istom iznosu ostvarilo je 330 mladih osoba. Godinu poslije, 2019. godine, pravo na subvenciju od po 10.000 KM ostvarilo je 457 mladih, dok je u 2020. godini, kada je u odluci utvrđeno pravo samo za mlade koji su kupili stan čija vrijednost ne prelazi 100.000 KM i po kojoj su kandidati dobili po 7.000 KM, to pravo ostvarilo 276 mladih. Dakle, ukupan broj mladih koji je ostvario pravo na subvenciju do sada, a koji su već kupili stanove, je 1.157.

"Ovo je sigurno jedan dobar vid pomoći mladima, s tim što bih rekao da je ova Vlada kroz projekt predinvestiranja u poticajnu stanogradnju željela da pomogne mladima koji nisu bili u mogućnosti da sami osiguraju sredstva za kupovinu stana, bilo kreditno ili na neki drugi način, što bi trebalo biti cilj ove Vlade i u narednom periodu, ne sporeći da se u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu nastavi i ova vrsta pomoći mladim ljudima u rješavanju njihovog stambenog pitanja", poručio je Hadžiahmetović.