Privreda
11

Ministarstvo trgovine FBiH: Nema novog poskupljenja nafte

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U Bosni i Hercegovini nema novih zahtjeva za povećanjem cijena nafte nakon što su se cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu posljednjih dana stabilizovale, potvrdili su iz Ministarstva trgovine bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

"Nakon poskupljenja nafte iz prošle sedmice, nemamo nekih zahtjeva za novim poskupljenjem. Imali smo poskupljenje prošle sedmice nakon rasta cijene nafte na svjetskom tržištu", rekla je Vahida Crnalić iz Federalnog ministarstva trgovina.

Napominje, ipak, kako ne bi trebalo biti poskupljenja nafte u BiH ovih dana, dodajući da su dešavanja na globalnom tržištu nepredvidljiva.

"Po sadašnjem stanju, ne bi trebalo biti rasta cijena nafte u BiH. Možemo kazati da prema sadašnjem stanju, cijena nafte ostaje ista", istakla je Crnalić.

Nakon pojeftinjenja nafte na svjetskom tržištu prethodnih mjeseci, cijena naftnih derivata u pojedinim dijelovima BiH je u januaru pala i na 1,75 KM. Međutim, nakon ponovnog poskupljenja na svjetskom tržištu, cijena nafte u BiH je porasla prethodnih dana na oko dvije KM.

"Zanimljivo je da je nafta u BiH u odnose na zemlje regiona najjeftinija. U Hrvatskoj je bilo nekoliko poskupljenja u prethodnom periodu. Kod nas su se nakon posljednjeg poskupljenja niže cijene nafte dugo zadržale", ocijenila je Crnalić.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra iznosila je 2,30 do 2,45 KM (1,17 do 1,25 eura).