Privreda
622

Milionski posao: Euro-Asfalt će graditi autoput u Crnoj Gori

Piše: N. N.
Bosanskohercegovačka građevinska kompanija Euro-Asfalt gradit će jednu dionicu autoputa u Crnoj Gori, ekskluzivno je potvrđeno za Klix.ba.

Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. To bi se moglo promjeniti za četiri godine, kada bi trebala biti završena prva dionica autoputa Bar - Boljari, od Smokovca do Mateševa. Ova dionica vrijedna je 809 miliona eura.

Prvi autoput u Crnoj Gori gradit će kineske kompanije, dok će kineska Exim banka osigurati kreditna sredstva.

Bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt učestvovat će u ovom projektu kao podizvođač, a vrijednost radova koje će izvoditi procjenjuje se na oko 70 miliona KM. U narednih mjesec dana trebao bi i zvanično biti potpisan ugovor te obznanjeni svi detalji ovog angažmana.

Ovo je veliki uspjeh ne samo za Euro-Asfalt, već za cjelokupno bh. građevinarstvo. Posebno je značajno da će radovi početi u vrijeme kada se završava niz projekata na bosanskohercegovačkom autoputu. Tako će Euro-Asfalt, kao jedna od najvećih bh. firmi u sektoru niskogradnje, na tržištu Crne Gore uposliti ljudstvo i mašineriju, ali i nastaviti kontinuiran razvoj i poboljšavanje vlastitih referenci.