Privreda
15

Merkur ide u stečaj, dobavljači na čekanju, plaće i obaveze izmirene

Piše: I. P.
Nakon pisanja portala Klix.ba o navodnoj obustavi plaćanja dugova dobavljačima i saradnicima Tržnog centra Merkur, iz kompanije je došlo i zvanično saopštenje.

"Nad imovinom društva Merkur trgovina in stroitve d.d. Naklo iz Slovenije 14. novembra 2014. godine otvoren je stečajni postupak", potvrđeno je za Klix.ba iz Intermerkura (TC Merkur), kompanije čiji je vlasnik spomenuta matica iz Slovenije.

Na Općinskom sudu u Sarajevu u srijedu, 11. februara 2015. godine, održano je ročište na kojem je pokrenut prethodni stečajni postupak, a radi utvrđivanja uslova za otvaranje istog.

Na sastanku održanom 26. novembra 2014. godine u Naklu, direktor Intermerkura Enver Šoškić je stečajnoj upraviteljici slovenskog Merkura predložio plan i program reorganizacije ovog preduzeća koji je nakon razmatranja odbijen.

"Imajući u vidu navedeno, te prema predviđanjima Uprave Intermerkura, firma neće biti u stanju da u vrijeme dospjelosti izmiruje svoje obaveza prema dobavljačima", rečeno je iz Intermerkura.

Iz Intermerkura je dodano da je vrijednost imovine firme po nabavnim cijenama dva puta veća od obaveza prema domaćim dobavljačima. Imovinu čine skladišna oprema, dva automobila, kompjuterska oprema, zalihe robe i potraživanja od kupaca.

Uprava Intermerkura naglašava da su januarske plaće radnicima izmirene, uključujući i obaveze po osnovu PDV-a.

Na Općinskorm sudu u Sarajevu u srijedu je održano ročište na kojem je pokrenut prethodni stečajni postupak, a radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka.

"Dalje poslovanje ovog Društva do konačne odluke Općinskog suda Sarajevo, a nakon podnošenja izvještaja predstečajnog upravnika, će biti vođeno u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku", navode iz Merkura.

Podsjećamo, redakciji Klixa u ponedjeljak se obratilo više saradnika Intermerkura (TC Merkur) koji su istakli problem odgađanja i neizmirenja plaćanja dugova prema dobavljačima.

Ovo je drugi slučaj povlačenja slovenske firme iz BiH nakon što je Tuš prošle godine odlučio zatvoriti posao ostavivši iza sebe milionsku štetu u dugovima prema dobavljačima. Državni organi, uključujući Tužilaštvo BiH i SIPA-u, nedavno su pokrenuli istragu zbog pokazatelja da se radi o rezultatu kriminalnih radnji.