Privreda
0

Kompaniji Nexe desetogodišnja koncesija za eksploataciju sirovine krečnjaka

FENA
Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i direktorica privrednog društva Nexe Sandra Bezdrob danas su potpisali ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine krečnjaka i krečnjačkih dolomita u ležištu Puhovik, Općina Ilidža.

Kompanija Nexe d.o.o. Sarajevo kao koncesionar tim ugovorom, u skladu sa Zakonom o rudarstvu, stekla je pravo eksploatacije mineralne sirovine krečnjaka i krečnjačkih dolomita u obimu od 100.000 m3 godišnje. Radi se o materijalu koji se najčešće koristi u građevinarstvu, odnosno cestogradnji.

Potpisnici ugovora su istaknuli da se radi o nastavku saradnje, te naglasili njegov značaj u smislu razvoja građevinarstva i prateće industrije, te poticaja zapošljavanju.

Ministar Šabić je kazao da privredno društvo Nexe sarađuje sa građevinskim firmama koje su angažovane na gradnji autoputa na koridoru 5C.

Za firmu Nexe, kako je kazala direktorica Bezdorb, ovaj ugovor je izuzetno važan, prije svega radi osiguravanja uvjeta za njihov daljnji rad, kao i njihovih dobavljača i kooperanata, te za širu zajednicu.

Koncesija je data na period od deset godina, a u ugovoru je navedeno da može biti obnovljen za novi period koji ne može biti duži od pet godina.