Veliki posao u Hrvatskoj
798

Kompanija iz BiH završila veliki projekat u Rijeci probijanjem tunela u centru grada

M. P.
Tunel Podmurvice spojen u punoj dužini od 1.235 metara/Foto: Hrvatske ceste
Tunel Podmurvice spojen u punoj dužini od 1.235 metara/Foto: Hrvatske ceste
Posljednji metri kamenog materijala koji je razdvajao dvije strane portala tunela Podmurvice, koji se gradi u sklopu projekta Izgradnja državne ceste DC 403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, probijeni su danas u Rijeci.

Današnjim probojem, kako je soapšteno iz kompanije Euro-Asfalt, tunel Podmurvice spojen je u svojoj punoj dužini od 1.235 metara, a završetak druge faze iskopa, u podnožju tunela, planiran je za maj ove godine.

U toku je ugradnja hidroizolacije i betoniranje završne obloge s južne strane. U isto vrijeme, izvodi se i iskop interventnih izlaza, a trenutno je od ukupnih 850 iskopano oko 150 metara.

Foto: Hrvatske ceste
Foto: Hrvatske ceste

Nova državna cesta DC403 u Hrvatskoj znatno će rasteretiti gradske saobraćajnice od teretnog prometa prema Luci Rijeka i kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala, te će građanima Rijeke donijeti bržu poveznicu između zapadnog dijela centra Rijeke i riječke obilaznice, što će, također, rasteretiti promet u centru grada.

Foto: Hrvatske ceste
Foto: Hrvatske ceste

"Završetak svih radova očekuje se do kraja juna 2023. godine. Vrijednost radova na ovom od državnog interesa projektu iznosi 456 miliona kuna (skoro 115 miliona KM). Investitor su Hrvatske ceste, a uz Euro-Asfalt radove izvode GP KRK iz Hrvatske i Kolektor CPG iz Slovenije", saopšteno je iz kompanije Euro-Asfalt.