Jahorina ekonomski forum
42

Koliko se vještačka inteligencija koristi u biznisu u BiH: Direktor IDDEEA-e izložio presjek stanja

FENA
Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne Hercegovine Almir Badnjević učestvovao je na sedmom Jahorina ekonomskom forumu, gdje je tema panela bila "Vještačka inteligencija u biznisu".

Tokom izlaganja, Badnjević je predstavio širok spektar aktivnosti kojima se Agencija bavi, s posebnim naglaskom na aktivnosti vezane za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini što doprinosi ostvarivanju nekoliko prioriteta postavljenih pred BiH, a koji se odnose na unapređenje institucionalnog okvira i koordinacije pitanja EU, a ujedno i ostvarivanju SDG 9 cilja UN-ovih održivih razvojnih ciljeva.

Također je naglasio koliko je vještačka inteligencija važna za cyber zaštitu i zaštitu komunikacionih mreža. Naveo je da ona može unaprijediti sigurnost kroz detekciju i prevenciju prijetnji u realnom vremenu, analizom velikih količina podataka kako bi identifikovala neobične aktivnosti koje ukazuju na potencijalne napade. Istakao je i koliko je bitno da su podaci strukturirani, jer za razliku od nestrukturiranih, omogućavaju lakšu analizu i obradu, što rezultira tačnijim i bržim donošenjem odluka.

Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e
Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e

Pored toga, istakao je važnost vještačke inteligencije za potrebe klasifikacije i predikcije te da se ovi alati koriste za analizu podataka kako bi se unaprijed predvidjeli trendovi i donijeli zaključci, što doprinosi efikasnosti rada Agencije. Također, Agencija omogućava korištenje algoritama vještačke inteligencije za prepoznavanje lica i otisaka prsta iz baza podataka što doprinosi implementaciji cilja 2 EU Digitalne strategije.